Volvo Pentan vuonna 2005 lanseeraama ja monin tavoin uraauurtava IPS-voimalinja lienee kaikille moottoriveneteknologiaa seuraaville suunnilleen tuttu järjestelmä, joka koostuu sisämoottorista ja siihen veneen pohjan läpi liitetystä pod-vetolaitteesta. Sen etuna on perinteiseen akselivetoiseen voimalinjaan nähden pienempi tehontarve ja sitä myötä pienempi kulutus, päästöt sekä melu, ja erikoisuutena eteenpäin suunnatut potkurit – IPS-vetolaite kirjaimellisesti vetää pikemmin kuin työntää.
Nykymallistossa Volvo Pentalla on neljä eri kokoista IPS-vetolaitetta (IPS10, 15, 20 ja 30), joita yhdistellään samassa järjestyksessä D6- (300–480 hv), D8- (450–600 hv), D11- (510–725 hv) ja D13-moottoreihin (700–1 000 hv).
Kun moottoreita (ja vetolaitteita) on IPS-järjestelmässä aina vähintään kaksi tai enintään neljä, kattaa Volvo Pentan nykyinen IPS-valikoima teholuokat 600–4 000 hevosvoimaa. Käytännössä se tarkoittaa, että 35–100-jalkaisten eli noin 10–30-metristen moottoriveneiden ja -jahtien sekä vastaavankokoisten ammattiveneiden luokka on Volvo Pentalla varsin hyvin hanskassa.
Uusi IPS40 ottaa askeleen ylöspäin. Se on tarkoitettu 25–55 metrin pituisiin superjahteihin ja ammattialuksiin, joiden nopeusalue on 12–40 solmua. Tehon kasvattamisessa Volvo Penta on päätynyt jälleen kerran innovatiiviseen mutta loppujen lopuksi varsin suoraviivaisen selväjärkiseen ratkaisuun.
Sen sijaan että se olisi kehittänyt uuden, entistä merkittävästi aiempaa suuremman ja tehokkaamman polttomoottorin, se hyödyntää IPS40:n parina olemassa olevaa D13-moottoria, mutta tuplaa niiden määrän. Yhtä IPS40-vetolaitetta ruokkii siis lähtökohtaisesti kaksi D13-moottoria, joiden hiilijalanjälkeä voidaan pienentää käyttämällä uusiutuvaa HVO-dieseliä.
Myös IPS40-järjestelmiä asennetaan veneeseen tai alukseen kaksin, kolmin tai nelin kappalein, joten moottoreita on yhteensä neljä kuusi tai kahdeksan. Tehokkaimmillaan se tarkoittaa siis 4 000, 6 000 tai 8 000 hevosvoiman yhteistehoa.
Kahden voimanlähteen taktiikka per vetolaite mahdollistaa luontevasti myös hybridi- ja täyssähkövoimalinjat, joissa vetolaitteen voimanlähteinä on diesel- ja sähkömoottori tai kaksi sähkömoottoria. Kaikkien vaihtoehtojen toimittajana ja takaajana toimii Volvo Penta, joten IPS40 on samalla myös loikka ruotsalaisjätin sähköistymisessä, johon on luvassa pienempien askelmerkkien julkistuksia jo kesäkuussa.