Polttokenno vaikuttaa toistaiseksi lupaavimmalta tavalla, millä raskaammatkin kulkupelit saadaan kulkemaan sähköllä riittävän pitkälle. Tämän ovat huomanneet muun muassa autovalmistajat, joista monet ovat viime aikoina keskittäneet polttokennotekniikan kehittelyn etenkin raskaan kaluston hyötyajoneuvopuolelle.

Venesovelluksen kehittämisessä pisimmällä on japanilainen Yanmar, joka toimii polttokennotekniikan kehitystyössä yhdessä Toyotan kanssa. Yanmarin vesiliikennesovelluksen pohjana on Toyota Mirai -henkilöauton polymeeripolttokennoon perustuva järjestelmä, josta Yanmar on kehittänyt veneeseen sopivan version.

Testipukkina toimii polttokennoasennukselle sopivaksi muokattu Yanmar EX38A -huvivene. Siihen on asennettu kaksi polttokennomoduulia ja kahdeksan vetytankkia, jotka ruokkivat 250 kilowatin eli 340 hevosvoiman sähkömoottoria. Pituutta veneellä on 12,4 metriä, leveyttä 3,40 metriä ja paino 7 900 kiloa.

Järjestelmän tuotekehitys jatkuu käytännön kokeilla eli vesillä tehtävillä koeajoilla. Yanmarin tavoitteena on luoda merikäyttöön soveltuva järjestelmä, joka on skaalattavissa eri kokoisiin aluksiin tarvittava määrä polttokennoyksiköitä toisiinsa liittämällä. Tähtäin on asetettu vuoteen 2025.

www.yanmar.com/global