Vasta julkistettu First 36 edustaa Beneteaun seitsemännen sukupolven suunnittelufilosofiaa ja muotokieltä. Vene on syntynyt nimekkään suunnittelija/insinööritiimin yhteistyönä ja se on suoraa sukua Beneteaun kanssa yhdistyneen slovakialaisen Seascapen 14-, 18-, 24- ja 27-malleille.

Kyseessä on siis häpeilemättömän urheilullinen cruiser/racer-vene, joka kilpailee suorituskyvyssä J-veneiden, X-Yachtsin ja Dehlerin kanssa. Valmistaja kehuukin nostaneensa segmentin rimaa suorituskykymielessä.

11 metriä pitkän ja 3,8 metriä leveän rungon muodot ovat nykyaikaiset, ja niissä on sukunäköä leveäperäisten IMOCA-veneiden kanssa. Silti muotoilua ei ole viety äärimäisyyksiin, vaan vene on jopa konservatiivisesti piirretty – ei väärinpäin taittuvaa keulaa eikä veitsenteräviä palteita.

Painoa on pyritty säästämään käyttämään uusimpia materiaaleja ja ratkaisuja. Vene on kauttaaltaan kerrosrakenteinen ja uppouma jääkin vain 4 800 kiloon, josta kölissä on 1 550 kg. Julkistusvaiheessa on tarjolla vain yksi, 2,25 metriä syvä kölivaihtoehto. Myöhemmin tarjolle on luvassa muitakin syväysvaihtoehtoja kuten myös urheilullinen SE (Seascape Edition) -versio veneestä.

First 36:ssa on aina tuplaperäsimet. Vakioveneessä purjepinta isolla ja 105 % fokalla on 80 neliömetriä ja avotuulilla purjepinta-alaa on valmistajan mukaan 180 neliötä.

Kansi on helppokulkuinen ja istumalaatikko tilava. Veneessä on kaksi ruoria ja kilpakäyttöön miehistölle saadaan lisää tilaa poistamalla istumalaatikon penkkien päissä olevat modulaariset säilytysboksit. Vinssejä veneessä on kuusi. Levanki kulkee ruorien edessä. Rustit ovat nykymuodin mukaisesti laidoilla. Puuksprööti on tässä veneessä kiinteä.

First 36 ei ole tarkoitettu harvojen herkuksi vaan siitä pyritään saamaan samanlainen suosikkiluokka kuin valmistajan aikaisemmat 31.7-, 36.7- ja 40.7-mallit. Vene vaikuttaa varsin lupaavan hauskalta ja valmistajan mukaan se tulee myös olemaan nopea. Kiitos keveytensä veneen kerrotaan plaanaavan jo keskituulessa.

Veneen rungon moderni muotoilu on lisännyt sisätilojen volyymiä, jotka ovat valmistajan mukaan yhtä suuret kuin pykälää pidemmässä 40.7-mallissa. Vene tulee aina kolmen kajuutan ja yhden wc:n versiona. Sisätilat ovat perinteiset, vaikka mukaan on mahtunut pari mielenkiintoista uutuutta.

Ensinnäkin pentterin kylmäkaappi on sijoitettu keskelle venettä ja se voidaan yhdistää muuhun pentteriin välilevylllä, jolloin saadaan lisää työtasoa kokkaukseen. Levy poissa käynti salonkiin ja veneen etuosiin helpottuu.

Toiletti on First 36:ssa kompakti, ominaisuus jota valmistaja pitää käytännöllisenä merellisissä olosuhteissa. Pienessä tilassa on myös suihku. Tila on optimoitu niin, että pesuallas kääntyy ylös pois tieltä, kun se ei ole käytössä.

Firstin alkaen-hinta veroineen tehtaalla on maahantuojan mukaan noin 245 500 euroa. Vene ensiesitellään tammikuussa 2022 Düsseldorfin Boot-messuilla. Ensi kesänä yksi tällainen vene on myös tulossa Suomeen.

www.beneteau.com

www.ajolayachts.fi