Arvostetun brittimerkki Fairlinen kurssi on viime vuosina ollut vähän poukkoileva. On ollut omistajanvaihdoksia ja uutuusjulkistuksia (kuten vuodenvaihteessa 2019–2020 julkistetut F//Line 37 ja Targa 58 GTB), joista ei ole sen koomin kuultu mitään. Aivan viime vuodet ovat jo olleet kuitenkin seesteisempiä.

Malliston pienemmässä päässä on kuitenkin ollut iso aukko suositussa luokassa. Pienin F//Line 33 on upea ajaa ja katsoa, mutta loikka mallinumeroaan paljon suuremman oloiseen Targa 45:een on suuri. Nyt väli on julkistettu täytettävän uudella Targa 40:n, joka ensiesittelyn on määrä tapahtua Cannesin venemessuilla syksyllä 2023.

Edeltävästä vastaavan kokoluokan Targasta on vierähtänyt jo tovi, mutta silloin menestys oli hyvää. Fairline valmisti vuosina 2006–2016 yli 300 Targa 38:a, joka on yhä yksi halutuimpia Fairline-malleja. 

Nykytrendien mukaisesti uusi Targa 40 on mittasuhteiltaan hyvin erilainen kuin edeltäjänsä. Siinä missä Targa 38 oli rungoltaan suhteellisen solakka ja matala, on Targa 40 sitä selvästi korkeampi, leveämpi ja kulmikkaampi. Tilaa voi olettaa olevan rutkasti aiempaa enemmän, mutta klassisten Fairline Targa -fanien voi olla vaikea niellä tylppää keulaa ja kulmikasta ilmettä. Muodoissa on enemmän sukunäköä F//Line 33:een kuin suurempiin Targoihin.

Mutta ne tilat... Sekä pää- että majoituskannella vaikuttaisi olevan paljon tarjolla. Pääkannella ilmeinen uusi seikka on perään saakka auki taittuva styyrpuurin laitaterassi, joka täydentää hydraulista uimatasoa. Pääkannen turkki on korkealla, ja kauttaaltaan yhdellä korkeudella. Laajasti aukeavalla kangaskattoluukulla varustettu HT-kate on pitkä, mutta jättää kuitenkin perän reilusti auki. 

Tilaratkaisun kannalta suurin mielenkiinto kohdistuu kookkaaseen paapuurin laidalle sijoitettuun peräsohvaan, johon kuuluu styyrpuurin laidalle liikuteltavissa oleva saareke. Mekanismia ei vielä sen tarkemmin avata. Pohjapiirroksen mukaan styyrpuurin puolelle on saatu mahtumaan myös apuvenetalli, johon Fairlinen mukaan mahtuu 2,3-metrinen kumppari ja sähköperämoottori. 

Ohjaamon on sovitettu kaksi erillisistuinta ja niiden taakse poikittain pentterikaappi. Ohjaamon vieressä toisella laidalla on mukavanoloinen minilounge. Keulakannelta löytyy iso ja tasainen aurinkotaso, joka etupäädyssä on jalkatilasyvennyksellä varustettu sohva.

Majoituskannen tilaratkaisu on pääpirteiltään hyvinkin tuttu lukemattomista muista sportcruisereista: makuukajuutat molemmissa päissä, sisäsalonki, pentteri ja toiletti niiden välissä. Pohjapiirroksen perusteella Targa 40:n mittasuhteet vaikuttavat uskottavilta. Keulahytin viisto laipio on erikoisuus, jota Fairline on viljellyt myös muissa viimeaikaisissa uutuuksissaan.

12 metriä pitkän ja neljä leveän Targa 40:n kulkupuolesta huolehtii kaksi Volvo Pentan dieselsisäperämoottoria. Valittavana on joko 340- tai 380-hevosvoimaiset D6:set. Huippunopeuksiksi ennakoidaan 32 ja 36 solmua. 

www.fairline.com

www.mpyachts.fi