Vain nelisen vuotta sitten Bella-Veneet oy:n alumiinivenemerkiksi lanseerattu Falcon on liidellyt nopeasti Suomen myydyimpien venemerkkien joukkoon, vaikka tähän saakka sen mallistosta on puuttunut alumiiniveneiden myydyin, viisimetristen mallien kokoluokka. Nyt sellainen saadaan mukaan.

Falcon BRs 4 on 4,8 metriä pitkä, vajaat kaksi metriä leveä ja siihen sopii 60-hevosvoimainen perämoottori, jolla varustettuna sen pakettihinta asettuu 25 000 euron paikkeille. Eli se osuu samaan koko-, teho- ja hintaluokkaan kuin niin ikään alumiinirungolla ja lujitemuovikannella varustetut AMT 165 BRf, Silver Fox BR ja Yamarin Cross 49 BR. 

Falcon BRs 4 poikkeaa niistä kuitenkin tilaratkaisultaan. Falconissa on bowriderien tyyliin kaksi pulpettia, väliovi ja koko veneen levyinen läpikuljettava tuulilasi, muttei kilpailijoiden tavoin ohjaamon erillisistuimia. Kuppipenkkien sijaan Falconia ajetaan kiinteältä peräpenkiltä. Tuulilasi on tässä kokoluokassa poikkeuksellisesti karkaistua lasia, joten sen voi varustaa pyyhkimellä.

Peräpenkillä on lähtökohtaisesti kaksi istumapaikkaa ja kulku niiden välistä peräkannelle. Laitapaikkojen pehmusteet ovat vakiona ja selkänojat tavanomaista korkeammat. Lisävarusteena istuinpehmusteen ja selkänojan saa myös keskipaikalle.

Takakansi muodostaa yhdessä uimatasojen kanssa tasaisen kulku- ja kalastustason, jonka luukun alla on tilava säilytystila esimerkiksi lisävarusteena saatavalla ajokuomulle (890 €). Niin ikään lisävarusteisiin kuuluva vetokaari toimii samalla kiinnipitokaiteena.

Keulassa on runsaasti tasaista ja selkeämuotoista turkkitilaa, sillä vakiokalustukseen kuuluu vain keulatuhto, joka toimii istumapaikan lisäksi myös kalastustasona ja kookkaana askelmana. Lisävarusteena yhden tai molempien pulpettien eteen saa istuinlaatikon pehmusteineen. Keulakansi on alumiinia ja sopii keulamoottorin asennusalustaksi ilman erillistä keulamoottoritelinettä. 

Turkki ja askeltasot ovat keulakantta lukuun ottamatta karhennettua lujitemuovia. Lisävarusteena saa alumiinisen turkkilevysarjan (1 200 €) tai tumman harmaan Comfort Floor -eva-kansipinnoitteen. (860 €). 

Molemmissa pulpeteissa on virtapistokkeet ja säilytystiloja. Ohjauspulpetissa on uppoasennuspaikka 9-tuumaiselle monitoiminäytölle, joka hankitaan lisävarusteena (1 740 €). 

Alumiinirunko on nousulistaton, kuten muissakin Falcon-malleissa. Moottorivaihtoehtoja on vain yksi, 60-hevosvoimainen Mercury. Sillä BRs 4 saavuttaa noin 31 solmun huippunopeuden. Polttoainetta kuluu 20–25 solmun matkanopeuksilla noin 0,6 litraa meripeninkulmalla. 

Ensitietojen perusteella Falcon näyttäisi onnistuvan tuomaan markkinoille kilpailijoista poikkeavan ja monipuoliselta vaikuttavan vaihtoehdon etenkin harrastuskalastukseen hurahtaneille mökki- ja päiväretkiveneilijöille.

www.falconboats.fi