Saksalaisen Hanse Groupin Fjord lienee se merkki, joka aloitti isojen ja modernisti muotoiltujen T-Top -päiväristeilijöiden esiinmarssin 2000-luvun alussa. Ideaa isosta ja avoimesta, lämpimiin olosuhteisiin sopivasta luksuspäiväristeilijästä on sen jälkeen lämmitelty paljon ja monen toimesta.

Kilpailun kiristyessä myös Fjord on päivittänyt ja laajentanut mallistoa. Uusin 41 XL piti julkistaa Cannesissa ja Southamptonissa, mutta toisin kävi, kun molemmat messut peruttiin viime tipassa.

Uusi 41 XL on vähän reippaampi irtiotto muista Fjordeista, eikä se korvaa mitään nykymallia, vaan kasvattaa valikoimaa. Päämitoiltaan sekä nykyiset 40 että 44 Openit ovat lähellä, mutta XL on monella tapaa niitä suurempi.

XL:n runko ja laidat ovat selvästi aiempaa korkeammat, mikä parantaa tilavolyymia. Etenkin sisätiloihin on siten saatu ihan uudella tavalla väljyyttä ja vaihtoehtoja. Asia kerrotaan ulospäin isoilla runkoikkunoilla.

Keskipilareiden varassa seisova t-top on valtava, samoin yksiosainen tuulilasi, joka yltää katoksen etureunaan asti. Kojelautaan on viritetty viimeisintä tekniikkaa yhtenäisen lasipaneelin alle.

Muunneltavuudella ja kustomoitavuudella on XL:ssä iso rooli. Esimerkiksi peräkannelle on tarjolla peräti 90 erilaista vapaasti valittavaa kalustevaihtoehtoja, joiden puitteissa on erikokoisia, muunneltavia sohvia, aurinkotasoja ja pentterimoduuleja sekä irtokalusteita – tai niiden sekoituksia. Osa vaihtoehdoista on kelluvia, joten ne voi heittää lillumaan myös mereen.

Myös sisätiloja pääsee tuunaamaan oman maun mukaisiksi. Tilat on jaettu kolmeen alueeseen, keulakajuuttaan, aulaan ja keskikajuuttaan, joista jokaiseen on useita vaihtoehtoisia ratkaisuja. Oleellisimmat liittyvät keulakajuutan sulkevaan ja äänieristettyyn liukuoveen, aulan kalustukseen sohvalla, lipastolla, pentterillä tai päivätoiletilla sekä keskikajuutan kalustamiseen joko makuukajuutaksi tai varastoksi. Pintaviimeistelyyn on luonnollisesti tarjolla useita eri materiaaleja ja teemoja, jotka tuntevat nimet Classic, Elegance, Sport ja Polar.

Teknisen osaston valinnat alkavat tutusti moottorivaihtoehdoista, joita on kolme. Seuraavaksi listalta löytyy ilmastointi, generaattori ja gyrovakain, joka leikkaa liikkeistä turhat keikunnat sekä ajossa että ankkurissa.

Fjordin uusi XL-konsepti on syntynyt yhteistyössä Patrick Banfieldin ja Darnet Designin kanssa. Ensin mainittu on vastannut ulkoasusta ja jälkimmäinen sisustuksesta.

www.fjordboats.com