Hatteras on ehdottomasti yksi tunnetuimmista ja arvostetuimmista isojen moottorijahtien valmistajista.  Sen tarina alkoi reilu puoli vuosisataa sitten Cape Hatterasin vesille kehitetyllä 40-jalkaisella Knit Wits -veneellä, joka toimi isojen ja ylellisten Convertible-tyyppisten kala/matkaveneiden esikuvana. Samaa genreä edustaa nykymalliston 54–70-jalkaiset GT-mallit.

Melko pian Hatteras esitteli kalaveneiden rinnalle myös ylellisiä Motor Yacht -malleja. Hatterasilla oli myös Suomessa maahantuoja 80-luvun lopulla, mutta varmaa tietoa siitä, myytiinkö silloin yhtään uutta Hatterasia Suomeen ei ole. Markkinointi keskittyi lähinnä 40 Double Cabin ja 54 Motor Yacht -malleihin.

Nykyiseen jahtimallistoon kuuluu neljä 60–100-jalkaista venettä. Uusin on marraskuun alussa Fort Lauderdalen venemessuilla lanseerattava M90 Panacera Motor Yacht.

M90 on lähes 28-metrinen jahti, joka painaa yli 100 tonnia. Ensimmäisen yksilön konehuoneessa hönkii kaksi 1 900-hevosvoimaista Caterpillaria, jotka antavat jahdille lähes 25 solmun huippunopeuden. 22 solmun marssivauhdissa toimintasäteeksi ilmoitetaan 430 meripeninkulmaa. Sen jälkeen on syytä olla säiliöauto tilattuna paikalle, jotta reilun 12 000 litran polttainetankkiin saa täytettä.

Nopeasta ynnättynä risteily Helsingistä Tukholmaan ja takaisin hoituisi siis noin tankillisella ja maksaisi polttoainekulujen osalta kutakuinkin 15 000 euroa. Kulutus on sitä luokkaa, että nykyaikaisin ympäristöarvoin on perin vaikea perustella miksi isojen superjahtien pitää yltää liukunopeuksiin, vaikka rahaa ja öljyä kuinka riittäisi.

Majoituskapasiteettiä riittää yhteensä kuuden makuukajuutan verran. Niistä kaksi on miehistölle (parivuoteellinen kapteenihytti ja miehistöhytti kerrosvuotein), loput kolmen kategorian vieraille.

Ylimmässä kastissa on keskiveneessä koko rungon leveyttä hyödyntävä omistajan (tai vuokraajan) sviitti. Vip-kajuutta on keulassa ja kaksi "normaalia" vierashyttiä niiden välissä.

Kansitasolla huomio kiinnittyy paapuurin sivulle aukeavaan parvekkeeseen sekä huikealle maisemapaikalle sijoitettuun pentteriin, jonka yhteydessä on dinetti. Monessa eurooppalaisessa superjahdissa suunnilleen samoille sijoille on sijoitettu nykyisin omistajankajuutta.

Ulkoilmaoleskeluun löytyy vaihtoehtoja hydrauliselta uimatasolta, perä- ja keulakannelta sekä luonnollisesti valtaisalta näyttävältä yläkannelta.

Muotoilultaan M90 Panacera on huomattavasti hillitympi kuin johtavien eurooppalaisten, kuten vaikkapa Azimutin, Sunseekerin tai Princessin, vastaavankokoiset jahdit, eikä siinä ole edes nykymittapuun mukaan isoja runkoikkunoita. Tietty konservatiivisuus on perinteikkäältä yhdysvaltalaisvalmistajalta varmasti tarkkaan harkittu ratkaisu.

www.hatterasyachts.com