Loisto Mariner muistuttaa aikaisempaa Loisto-tuoteperhettä ainoastaan nimellään. Sovellukset on ohjelmoitu Androidille ja iOSille, molempien natiivikoodilla ja ihan alusta asti.

Alun perin Loisto Mariner piti julkistaa viime veneilykaudelle, mutta Karttakeskus päätyi korjaamaan appien pahimmat puutteet ennen julkaisua, joka tapahtui jo lokakuun puolella.

Digitaalinen kartta-aineisto on Liikennevirastolta, ja se sisältää kaikkien painettujen merikarttasarjojen aineistot paitsi ei S-sarjaa. Myös vektorimuotoiset Maanmittauslaitoksen maastokartat saa kerroksena merikarttojen päälle. Kartta-aineistot voi tallentaa mobiililaitteeseen alueittain tai niitä voi selata datayhteydellä.

Sovelluksen käyttö on hyvin luontevaa ja kartta-aineisto selkeää.

Vakionäkymä esittää veneen valinnaisella ja säädettävällä kurssivektorilla. Ruudun ylälaitaan ilmestyvät veneen lokitiedot, ja kartan voi suunnata kurssi tai pohjoinen ylös. Reittien laatiminen onnistuu käsisäätöisesti, mutta automaattinen reititys puuttuu ainakin toistaiseksi. Reittiä ei voi myöskään tuoda toisesta lähteestä, esimerkiksi tietokoneelta. 

Kustakin karttakohdasta saa kahden vuorokauden sääennusteen, ja erikoisuutena on 3d-näkymä, joka kallistaa karttaa siten kuin sitä katsottaisiin viistosta perspektiivistä. Tämä lisää kartan ja reitin hahmottumista kauemmas, mistä on paljon hyötyä pienellä ruudulla.

Loisto Mariner on ladattavissa Google Playsta ja App Storesta. Vanha Loisto Mobiili on ostettavissa edelleen, mutta nyt kannattaa ehdottomasti keskittyä Marineriin. Apissa on kolmen vuorokauden ilmainen kokeilujakso, sen jälkeen se maksaa kummallekin käyttöjärjestelmälle 29,90 € per vuosi.

www.loistonavigointi.fi