Yksi veneilyn voimakkaimmista nykytrendeistä on vihreys. Pietarsaarelaisen OQS:n Ocean Explorerit ovat laadukkaita valtamerikatamaraaneja, joissa tekniikka ja mukavuus on viety äärimmilleen.

Veistämön uusimman 72-jalkaisen katin kohdalla ekologisuus on viety erityisen pitkälle. Yrityksen toimitusjohtajan Tomas Halmesmäen mukaan OE72 on esimerkki tulevaisuuden veneestä, jossa yhdistyy mukavuus ja ekologisuus.
Veneessä on luonnollisesti sähköpropulsioratkaisu. Tässä tapauksessa sen on toimittanut saksalainen Torqeedo, jonka Deep Blue Hybrid -järjestelmä hallitsee veneen sähköntuotantoa ja propulsiota.

Järjestelmä koostuu kahdesta Deep Blue 100i -sähkömoottorista ja neljästä Deep Blue akusta. Sähkömoottorit toimivat myös yli 5 solmun nopeuksissa hydrogeneraattoreina, joiden lataustehoa järjestelmä optimoi säätämällä potkurikulman optimaaliselle väännölle kullakin nopeudella. Veneessä on lisäksi nimellisteholtaan 4 kilowatin verran aurinkopaneleita ja vielä kaksi dieselgeneraattoria omavaraisen sähköntuoton varmistuksena.

Torqeedon mukaan Deep Blue -järjestelmä on modulaarisuutensa ansiosta räätälöitävissä erilaisiksi kokonaisuuksiksi, jotka integroituvat veneiden muihin järjestelmiin. Järjestelmän varaustiedot näkyvät useilla näytöillä ja veneen miehistö näkee reaaliaikaisesti energian käytön. Kaikesta tästä huolimatta veneessä ei ole tingitty mukavuudesta, vaan siitä löytyy niin kylmäkoneet kuin ilmastointikin.

www.oqs.fi

www.torqeedo.com