Suomessa Randin malleista on nähty oikeastaan vain minimalistinen Picnic 18, jota esiteltiin Boat Worldin osastolla viimeisimmillä Helsingin Vene Båt -messuilla helmikuussa 2020. Esiintyminen ei johtanut pidemmälle, eikä Randilla ole Suomessa vielä maahantuojaa tai myyjää. Mutta Randin mallistosta löytyy paljon muutakin.

Uusin vesille asti saatu malli on Escape 30. Siinä on Randin harmaa nimikkoväritys ja kulmikkaan selkeä muotoilu, jossa on jotain superjahtimaisuutta. Keula on terävä ja pystyt laidat ovat perässä näyttävästi lommolla sisäänpäin. Törmäyslistoja tähän designiin ei kuulu.

Tyypiltään noin 9,5 metriä pitkä ja vajaat kolme metriä leveä Escape 30 on nykyisin niin muodikas keulakajuutallinen walkaround, jonka ohjaamoa kattaa ajokatos. Toisin kuin T-top-veneissä yleensä, Escapessa katos nivoutuu yhdysikkunan kautta tuulilasin kanssa yhteen.

Kajuutan anti rajoittuu parivuoteeseen ja erilliseen wc-komeroon, mutta tilojen pääpaino onkin ulko-oleskelussa. Pari askelmaa taka-avotilaa korkeammalla oleva keulan avotila on kalustettu kolmion muotoon kolmella erillisellä sohvalla. Perästä löytyy aurinkotaso sekä pöydästä ja vastakkain istuttavista sohvista muodostuva dinetti. Etummaisen sohvan selkänojan voi taittaa myös taakse, jolloin molemmilla sohvilla voi matkustaa katse menosuuntaan päin.

Pentterivarustusta on ripoteltu ohjaamon penkin muottiin ja ajoasento vaikuttaa luontevammalta seisten penkkiin nojaten kuin istuen. Kojelaudassa on runsaasti tasopintoja laiteasennuksille mutta vähemmän lokeroita taskutavaroille.

Kulkupuolesta huolehtii joko bensa-, diesel- tai sähkömoottori tai -moottorit. Vaihtoehtoja on täydet 13 ja hinta- ja tehoskaalat leviävät poikkeuksellisen laajoiksi.

E-Drive-sähkövaihtoehtoja on kolme, joiden tehot ovat 105, 250 ja 450 kilowattia eli noin 140, 340 ja 625 hevosvoimaa. Ajoakun koko nousee tehojen mukana portain 47, 117 ja 234 kilowattituntia. Kaikissa tapauksissa kaasukädeltä vaaditaan siis malttia, kun ajoaikaa halutaan pidentää. Täydellä teholla akku tyhjenee alle puolessa tunnissa.

MerCruiserin sisäperämoottoreita saa bensiini- (350–2 x 300 hv) tai dieselversioina (370–2 x 270 hv). Mercury-perämoottoreita tulee aina pari, vaihtoehtoja on 400–600 hevosvoiman yhteistehoihin. Kahdella 300-hevosvoimaisella Mercurylla Escape 30 lienee myös nopeimmillaan, jolloin huippunopeuden pitäisi nousta yli 50 solmuun.

Hinnasto antaa hyvän kuvan sähkötekniikan veroteknisesti kompensoimattomasta hinnasta. Suomen verokannalla bensavaihtoehtojen tehdashintojen haitari venyy 210 000 eurosta 255 000 euroon. Dieselvaihtoehdot on hinnoiteltu puolestaan 250–285 000 euroon. Sähköversioiden hinnat starttaavat reilusta 285 000 eurosta ja kipuavat keskitehoisen ja -akkuisen mallin 360 000 euron kautta ”puolen megan mallin” 455 000 euroon. Tehokkaimman sähköversion ostajat voivat ymmärrettävästi olla harvassa.

www.randboats.com