Sakari Mattilan uusin venemerkki Saxdor on tullut räväkästi markkinoille. Ensin herätettiin huomiota kuusimetrisellä 200 Sportilla, minkä jälkeen markkinoille aletaan vyöryttää kymmenmetristä 320-sarjaa. Sen ensimmäinen jäsen on ympärikuljettavalla kannella, avo-ohjaamolla ja t-topilla varustettu 320 GTO, joka saa veden kielelle ja veneilyhimot hyrräämään jo talven keskelläkin. Saxdor 320 GTO on vene, josta puhutaan pitkin veneilevää maailmaa juuri nyt.

Eikä ihan syyttä. Kuvien perusteella 320 GTO:hon on saatu pakattua paljon tavaraa käytännöllisyyttä unohtamatta.

Nykymuodin mukaisesti 320 GTO on suunniteltu alusta saakka perämoottoreille. Moottorivaihtoehdot tulevat Mercurylta. Ääripäät ovat yksi tai kaksi 300-hevosvoimaista V8:sia, välivaihtoehtona on kaksi 225-hevosvoimaista V6:sta. Tehokkaimmalla paketilla huippunopeuden luvataan yltävän 50 solmuun, mutta Saxdor arvioi yhden 300-heppaisenkin riittävän työntämään 2 650 kiloa painavan 320 GTO:n 40 solmun vauhtiin. Se voi osoittautua vähän optimistiseksi arvioksi.

Muodikkaat avattavat laitaterassit on 320 GTO:ssa vakiona, vieläpä sähkötoimisina ja molemmilla laidoilla. Laidat avautuvat perään saakka, mikä ei myöskään ole ihan tavallista.

Uimatasojen, laitaterassien ja takakannen kalustuksen kokonaisuus näyttää toimivan mainiosti. Kahdesta taittuvilla selkänojilla varustetusta sohvasta, pöydästä ja pentterilipastosta muodostuu monipuolinen ja -käyttöinen kokonaisuus, joka sopii sekä oleskeluun että matkustamiseen. Perustoiminnoiksi voisi kuvata aurinkotason, perää kohti avautuvan loungen, kuuden hengen vastakkain istuttavan pöytäryhmän tai matkustamon, jossa on yhdeksälle istumapaikat ajosuuntaan. Variaatioita ja välimuotoja on useita.

Komentosillalla on kolme erillisistuinta rinnan. Kuskin paikka on keskellä. Kookkaassa t-topissa eri ole lainkaan etupilareita häiritsemässä näkyvyyttä, vaan se lepää näyttävästi vain keski- ja laitatukien varassa.

Keulakannelle johtaa symmetriset kulkuväylät molemmilla laidoilla. Perillä odottaa muhkea ruffin päälle aseteltu aurinkotaso, johon kuuluu myös mukavalta näyttävä selkänoja. patjojen alta löytyy kaksi avattavaa kansi-ikkunaa, jotka tarjoavat kajuuttaan lastausmahdollisuuden lisäksi valoa ja tuuletusta.

Luonnonvalosta ei tosin näyttäisi olevan pulaa, sillä tuulilasin edessä ja sivuilla on kookkaat runkoikkunat. Muodikkaita lasipintoja kokonaisuuteen tuo myös keskiveneessä varalaitojen päällä olevat ikkunapaneelit. Niiden funktio on näyttää hyvälle ja auttaa erottumaan massasta.

Kajuuttaa näyttää kuvissa yllättävän avaralta. Keulimmaisena on kiinteä parivuode, jonka yläpuolella on mukavasti ilmatilaa. Vuoteen jatkeena on paapuurin puolella penkki, styyrpuurin puoli on varattu wc-komerolle. Siinä on näppärältä vaikuttava taitto-ovi, joka avattuna avartaa kajuutassa liikkumista ja suljettuna muodostaa tilavan toiletin.

Saxdor 320 GTO:n verolliset tehdashinnat alkavat kutkuttavasti 115 000 eurosta. Tässä kohtaa lienee syytä korostaa, että kyseessä on pakettihinta, johon sisältyy siis myös 300-hevosvoimainen Mercury.

Vakiovarusteista puuttuu toki paljon sellaista, mitä mukaan tarvitaan ja epäilemättä halutaan. Esimerkiksi elektroniikkapaketti (2 x 12"), Soft Deck -turkki, pentterivarustus kahdella jääkaapilla, toiletin päivityspaketti, keulapotkuri, kuomu sekä kajuutan verhot ja hyttysverkot muodostavat noin 30 000 euron laskun, mutta täyteen ladattunakin Saxdorin hintakilpailukyky on moneen kilpailijaan nähden kohdallaan.

www.saxdoryachts.com

www.vgboats.fi