Valo Hyperfoil on kahdelle henkilölle suunniteltu, foilaava täyssähkövesijetti, joka saattaa edustaa merkittävää harppausta henkilökohtaisten vesikulkuneuvojen (personal watercraft, PWC) teknologiassa. Uutuus näyttää aivan tavalliselta vesiskootterilta, sillä erolla että se foilaa, eli “lentää” aaltojen yläpuolella ilman melua, päästöjä ja peräaaltoja.

top

Valo Hydrofoil näyttää päällisin puolin aivan tavalliselta vesijetiltä. Sen erikoisuus näyttäytyy vasta kun se nousee foileilleen.

Valo kertoo tiedotteessa, että kiinnostus vesijettiä kohtaan on ollut suurta ja että vuoden 2024 erikoismallin kysyntä ylittää suunnitellun tuotannon 300 prosenttisesti. Tämä huolimatta siitä, että laitteen yleinen tuotanto on aikataulutettu vasta vuodelle 2025.

Suorituskyky ja käsiteltävyys etusijalla

Lisäksi sen kehitysprosessi, jossa suorituskyky ja käsittelyominaisuudet ovat olleet etusijalla, on ollut huomattavan nopea. Valo Hyperfoilin suorituskyky perustuu sen foileihin ja akselivetoiseen voimansiirtojärjestelmään. Huippunopeudeksi luvataan vesijetiksi vaatimattomat 35 solmua. Laitteessa on kaksi foilia, joita ohjaa patentoitu Skyride-vakautusohjelmisto.

Kääntyvien foilien ansiosta Hyperfoilin voi kuljettaa trailerilla. Ratkaisu mahdollistaa myös pääsyn matalampiin vesiin ja rantautumiset. Voimanlähteenä on 45 kilowatin eli noin 60 hevosvoiman sähkömoottori ja akku, josta riittää virtaa yhdellä latauksella kahden tunnin toiminta-aikaan ja yli 60 meripeninkulman toimintamatkaan.

231023 valo trailer

Nostettavien foilien ansoista Valo Hydrofoilin voi kuljettaa normaalilla trailerilla. 

Skyride-ohjelmisto, joka on Valon omaa tuotantoa, on keskeinen tekijä Hyperfoilin vakauden ylläpitämisessä. Ohjelmisto käyttää sensoridataa ja avaruusteollisuudesta peräisin olevia algoritmeja tekemään satoja mikrosäätöjä sekunnissa varmistaakseen, että laite vakaa ja ketterä ajossa.

Käytännöllinen ja kestävä suunnittelu

Suorituskyvyn lisäksi Valo keskittyy luotettavuuteen, kestävyyteen ja käytännöllisyyteen. Sen rakentamisessa käytetään laadukkaita materiaaleja, kuten hiilikuitua, titaania ja ruostumatonta terästä. Keskeiset komponentit hankitaan kokeneilta valmistajilta Yhdysvalloista ja Isosta-Britanniasta.

09

Vesijetti on rakennettu mm. titaanista ja sen komponentit tulevat vakiintuneilta valmistajilta. 

Matkallaan kohti tuotantoa Valo Hyperfoil on varmistanut yli 3,3 miljoonaa dollaria ennakkotilauksina. Nimestään huolimatta Valolla ei ole kytköksiä Suomeen.

www.ridevalo.com