Swanin ja muutaman muun purjevenevalmistajan ohella myös X-Yachts astuu moottoriveneiden maailmaan. Se tekee sen kiivaasti kilpailtuun 10-metristen päivä- ja viikonloppuristeilijöiden luokkaan. Taustalla on parin vuoden takainen yrityskauppa, jossa X-Yachts osti ruotsalaisen HOC Yachtsin ja sen malliston.

Ensimmäinen moottorivene-X on avo-ohjaamollinen X-Power 33C, jonka avotilaa kattaa joko kuomu tai muodikas t-top. Moottorina on yksi dieselsisäperäkone kahden tai kolmen perämoottorin sijaan, mikä kuulostaa suorastaan yltiöjärkevältä.

Pohjan muoto on peräisin Ruotsalaiselta Petestepiltä, joten ajon pitäisi olla mukavaa mutta myös taloudellista. Moottorivaihtoehdot tulevat Yanmarilta: konehuoneeseen voi valita 8LV-dieselin joko 320-, 350- tai 370-hevosvoimaisena versiona.

Keulakannen alla mukavasti verhoiltu v-vuode, erillinen toiletti ja täyskorkea vaatekaappi.
Avotilaa on paljon ja se on sovitettu seuralliseen muotoon. Laidoille ja perään levittyy mittava u-sohva, jota pilkkoo vain kulkuyhteydet sivukansille ja uimatasolle.

Ohjaamossa istutaan kaksi rinnan, minkä lisäksi paapuurin reunalla on paikka vielä yhdelle. Kojelaudassa on puolestaan rinnakkain kaksi 16-tuumaista Simradin kosketusnäyttöä. Tavanomaiset käyttöpaneelit ja kytkimet on piilotettu, niiden käyttö on korvattu ja keskitetty CZonen kosketusnäytölle. Ohjaamon paripenkin takana on kompakti pentterilipasto. Sen varustukseen kuuluu jääkaappi, pesuallas, kaksiliekkinen liesi, roskis ja tehokkaasti hyödynnetty vetolaatikko, muttei juurikaan laskutilaa.

Ensimmäiset 15 venettä ovat kaikkien aikojen ensimmäistä X:ää, niin ikään punaisena vuonna 1979 lanseerattua X-79:ää, kunnioittavia Red Baron -erikoismalleja. Niihin on ladattu mukaan käytännössä kaikki saatavilla olevat lisävarusteet ja tehokkain moottori, joten valittavaksi jää vain versio, joko Open-avomalli tai sähkötoimisella biminillä varustettu T-Top.

Jäljellä on vielä muutama Red Baron, ennen kuin mallivuodelle 2022 siirrytään vakiomallien tuotantoon ja myyntiin. Samoihin aikoihin julkistettavaksi odotellaan myös katetumpaa kansisalonkiversiota. Virtuaalikierrokselle pääsee tästä.

www.x-yachts.com