Pure X -mallit ovat cruiser/racer -malleja, joiden mukavuudesta ei ole tingitty, mutta suorituskyky säilytetty satunnaiselle kilpapurjehtijalle sopivalla tasolla. X-Yachtisn mallisarja-asemoinnissa Pure X:t asettuvat siis XCruising- ja XPerformance-sarjojen välimaastoon.

Pure X -mallien rungot on tehty tyhjiölaminoidusta epoksista ja hiilikuidusta. Ne ovat kevyitä, mutta silti jäykkiä. Säästynyt paino on sijoitettu mahdollisimman alas kölibulbiin, jotta veneiden jäykkyys olisi perhepurjehtijaa miellyttävällä tasolla ilman kymmenpäistä miehistöä laidalla. Rungon muoto on vauhdikas ilman ylimääräistä kikkailua, pysty keula ja kyljet yhdistyvät harmonisin kurvein leveään perään.

Uudessa 56-mallissa on leveän perän mahdollisuudet hyödynnetty äärimmilleen tuplaperäsinratkaisulla. Tämä vapauttaa perästä tilaa jollatallille, jollaisia näkee yleensä vain vähän suuremmissa jahdeissa. Tuplaperäsimissä on kussakin oma, itsenäinen ohjausmekanismi, joten toisen rikkoutuessa on toinen peräsin vielä käytössä. Muita valinnaisia mukavuus- ja turvallisuusvarusteita ovat muun muassa sisään vedettävät keula- ja peräpotkurit tai vaikkapa sähköisesti toimiva, sisään vedettävä lankonki. 

X56:ssa riittää purjepinta-alaa, perusiso on sataneliöinen ja itseskuuttaavassa fokassakin on 60 neliötä. Standardimasto on alumiininen, kolmisaalinkinen keppi. Asiaan vihkiytyneille valmistaja tarjoaa myös hiilikuitumastoa optiona. Vaihtoehtona on myös sisempi keulastaagi, johon saa vaikkapa myrskyfokan. Ohjaamossa on vakiona neljä vinssiä. Isopurjeessa on saksalainen jalustus vakiona ja isoa varten voidaan hankkia myös viides vinssi.

Veneen sisätiloista on saatavilla kahdeksan eri versiota, joka paljastaa valmistajan yhden asiakkaita miellyttävän ominaisuuden: kun laittaa näin paljon rahaa (alkaen 895 00 euroa + alv) veneeseen, pitää saada juuri sitä mitä haluaa. Pohjaratkaisujen lisäksi saatavilla on kolmea eri tyyliä ja kahta eri viiluvaihtoehtoa. Lisävarustelista on kattava.

Se otsikon vihjaama toinen Pure X -sarjan tuloilla oleva malli on 60-jalkainen, mutta siitä X-Yachts ei ole kertonut vielä tällä haavaa enempää.

www.x-yachts.com