Uusi lippulaiva syntyy XO:n mukaan asiakkaiden toiveesta. Moni on mieltynyt suomalaisvalmistajan konseptiin, mutta toiveissa on jotakin suurempaa. XO:n vastaus on superjahtien inspiroima EXPLR 44.

Mallinumerossa siirrytään metreistä jalkoihin. EXPLR 44 on siis lähes 44 jalkaa eli 13,4 metriä pitkä ja 3,7 metriä leveä. Kuivapainoksi ilman moottoreita ilmoitetaan vajaat 8,3 tonnia. Perämoottoreita on kaksi tai kolme, maksimiyhteisteho on 1 350 hevosvoimaa, joka tulee täyteen kolmella 450-hevosvoimaisella koneella. Huippunopeuden pitäisi yltää 50 solmuun. Mercuryn 600-hevosvoimaiset V12-koneet saa pariasennuksena. Polttoainetankin tilavuudeksi ilmoitetaan 1 800 litraa, joten bensakauppias on käynnistä varmasti mielissään. 

Runko on XO:n tapaan ylijykevästi palkitettu ja rakennettu alumiinista. Levypaksuudet ovat kohdasta riippuen 5–10 millimetriä. Ylärakenne on puolestaan lujitemuovia.  Kansiratkaisu on ympärikuljettava. Ulko-oleskelutilaa on sekä keula- että peräkannella. Keulassa on kiinteä aurinkotaso, perässä muunneltava sohvaryhmä ja wetbar, jonka takalaipio muodostaa kookkaan ikkunan takakajuuttaan.

Sisätilat muodostuvat kolmesta kokonaisuudesta, keskellä olevasta ohjaushytistä sekä keula- ja takakajuutoista. Ohjaushytti ja sen myörtä koko veneen profiili on saatu pidettyä suhteellisen matalana, koska kumpikaan kajuutoista ei ole varsinaisesti ohjaushytin alla. 

Sisäänkulku tapahtuu ohjaushytin molemmilla laidoilla olevista leveistä sivuliukuovista. Komentosillalla kaksi erillisistuinta ja kojelaudassa paikka kahdelle jättikokoiselle monitoiminäytölle, joiden koko lienee hyvän matkaa yli 20 tuumaa. Ohjaamon penkkien takana on lipastontapainen, jonka funktio ei renderikuvissa oikein aukea. Oletettavasti kannen alta paljastuu pentteri, ainakin jääkaappi on apukuskin penkin alla.

Ohjaushytin perällä oleva kulmasohva pöytineen toimii sekä matkustamona että kansisalonkina, josta vaikuttaisi olevan paraatinäkymät ulos. Sohvan saa sijattua myös varavuoteeksi.

Takakajuutta on suurimmilta osin takakannen alla, mutta avotilan wetbarin alle jäävässä etuosassa on seismokakorkeus. Kajuuttaan laskeudutaan ohjaushytin paapuurin takanurkasta. Kalustukseksi saa kookkaan U-sohvan, parivuoteen tai erillisvuoteen sekä erillisen toiletin. Wetbarin ison ikkunan lisäksi luonnonvaloa tulee sisään avotilan turkissa olevista kattoikkunoista sekä peräpeilin runkoikkunasta. 

Keulakajuutassa on oma suihkullinen toiletti sekä leveä parivuode ja pukeutumispenkki. Ikkunoita on täälläkin sekä rungossa että kannessa. XO lupailee sisustukseen tyylikään selkeää pohjoismaista ilmettä luksusripausta unohtamatta. Lämmitys ja ilmastointi varmistavat sisätilojen mukavuuden kaikissa olosuhteissa. 

www.xoboats.com