Mobiililaitteiden yleistymisen myötä moottori- ja elektroniikkavalmistajat ovat heränneet mobiilitekniikan hyödyntämiseen. Kehityksen etunenässä ovat jenkit, ruotsalaiset ja suomalaiset.

Japanilaisilla moottorimerkeillä ei omia mobiilisovelluksia vielä ole.

Mobiilisovelluksia tarjoavat Mercury Marinen ja Volvo Pentan moottorit sekä Yamahan omistama Buster Q-infotainment-järjestelmän välityksellä. Nämä kaikki sovellukset ovat saatavissa sekä Android- että iOS-alustoilla.

Hyvä vai huono uutinen? Lisäpalvelu ei ole koskaan huono asia, mutta sen hyöty riippuu pitkälti käyttäjien tarpeista. Mobiililaitteilla saa ainakin sellaisia toimintoja, joita ajotietokoneet eivät tarjoa.

Sovelluksista Buster Q poikkeaa kahdesta muusta teknisesti, sisällöltään ja käyttötarkoitukseltaan. Sen sijaan Mercuryn ja Volvo Pentan apeissa on enemmän samankaltaisuuksia kuin eroja. Mercury keskittyy enemmän veneilyn elämyksiin, Volvo Penta tekniikkaan.

Sovellusten yhteinen piirre on, että kaikki valmistajat kehittävät ja parantavat niitä aktiivisesti. Muutoksia ja uusia ominaisuuksia voi tulla koska tahansa.

Mutta katsotaan tarkemmin sovellus kerrallaan.

Buster-appi

Päivittää lokia ja tarjoaa oppaat

Buster-appi toimii Buster Q -älynäytön kanssa. Tai oikeammin, Buster Q synkronoi matkoja ja veneen tilaa koskevia tietoja laitteen pilvipalveluun, ja Buster-appi saa tiedot samasta pilvestä.

Sovellus jakautuu pääasiassa kahteen osioon. Ensimmäisessä on veneen sähköinen, automaattisesti tallentuva lokikirja ja toisessa omaa venettä koskeva ohjekirjasto. Onpa siellä jopa yleisesti veneilyä koskevia ohjeita.

Moottorin tiedot appi sivuuttaa melkein kokonaan. Mukana on vain akkujen jännite ja polttoainetaso, jotka ovat tallentuneet silloin kun Buster Q oli viimeksi päällä.

Apin lokitiedoista löytyvät veneen nopeus ja ajotietokoneen laskemat tiedot polttoainetaloudesta.

Lokissa on myös jakotoiminto, jolla veneen nykyisen sijainnin tai yksittäisten matkojen tietoja voi lähettää mobiililaitteen jakotoiminnalla eri kanavia käyttäen. Tästä voi olla hyötyä, jos haluaa opastaa tutun tiettyyn kohteeseen tai järjestää tapaamisen vesillä.

Taskussa kulkevasta ohjekirjastosta voi olla todellista hyötyä pulmatilanteessa, vaikka suomalainen tarttuu käyttöohjeisiin vasta savun hälvettyä. Jos esimerkiksi Buster Q:n käytössä menee sormi suuhun, appi auttaa.

Lisäksi Buster Q -järjestelmän ohjelmistopäivitykset hoituvat mobiilisovelluksen kautta. Ei ihan vähäinen ominaisuus tämäkään.

Tällaisenaan apin sisältö on kevyehkö, mutta vastapainona se ei vaadi lisäinvestointeja. Buster Q:n datapaketin tulee olla voimassa.

Pääominaisuuksia

- Automaattinen loki

- Lokimerkintöjen jakaminen

- Toimii myös veneen ulkopuolella

- Veneen käyttöoppaat

- Ei vaadi laitteistoinvestointeja

Mercury VesselView

Taltioi elämykset ja muistuttaa huollosta

Mercury Marinen koodaama VesselView Mobile -appi saa Mercuryn ja Mercruiserin moottoreiden ajotietokoneiden Smartcraft-can-väylästä samat tiedot kuin veneen Smartcraft-mittarijärjestelmä.

Järjestelmä toimii kaikissa Smartcraftilla varustetuissa moottoreissa. Mercureissa se otettiin käyttöön 2002.

Mobiililaitteen langaton (bluetooth) liittäminen edellyttää 350 euron hintaisen VesselView Mobile -adapterin hankintaa. Pienen kalikan pistoke työnnetään Smartcraft-keskittimen vapaaseen liittimeen. Siinä kaikki.

Apissa on paljon muitakin mobiililaitteen mahdollistamia ominaisuuksia.

Toiminnot on jaettu karkeasti viiteen alueeseen – moottoritiedot, kartta, tilannekuvat, historia ja tarkistuslistat.

Apilla voi seurata moottorin tilaa. Mittaritieto esitetään numeroin. Pienissä veneissä tällä voi korvata ainakin osan mittareista.

Karttasovelluksella näkee veneen aiempia ja nykyisiä kulkutietoja. Sillä voi myös etsiä kaupallisia palveluita ja tallentaa omia suosikkipaikkoja. Navigointikartaksi se ei sovellu.

Sovellus toimii myös päiväkirjatyyppisenä digitaalisena tallennustilana kuvia ja muita tietoja varten. Kun iso kala nappaa, hymyt ja tiedot kalan silmienvälistä voi jakaa muille.

Erilaiset tarkistuslistat varmistavat, ettei mitään unohdu. Listoja on jo valmiina, ja niitä voi laatia lisää.

Teknisellä puolella on moottorin huoltosivu, joka kertoo sen eri osien huoltoajan lähestymisestä. Ja löytyy sieltä myös luettelo huoltoyrityksistä puhelinnumeroineen.

Sovelluksessa on joitakin huvittavia käännöskukkasia, mutta josko ne korjautuisivat ennen pitkää. Kokonaisuutena varsin monitaitoinen matkakumppani.

Pääominaisuuksia

- Monipuolinen mittaristo

- Moottorin huoltotila

- Hälytykset

- Tallennustila veneilyelämyksille

- Tarkistuslistat

Volvo Penta Easy Connect

Näyttävä kojelauta ja vikakoodit

Volvo Pentan Easy Connect -sovelluksessa on kolme ulottuvuutta. Siinä on toimintoja veneen käyttäjälle, moottorin huoltajalle ja Volvo Pentan edustajalle.

Päivittäisessä käytössä Easy Connect näyttäytyy kapteenin työkaluna, jossa on monipuolinen kojelautanäkymä. Sen havainnollisia viisarimittareita muistuttavat näytöt voi valita kattavasta luettelosta.

Matkan aikana toimii myös ajotietokone, joka ynnäilee erilaisia parametrejä polttoaineen, ajan ja matkan suhteen.

Appi tallentaa venematkat sähköiseen lokikirjaan. Lokin reittejä ja veneen sijainnin pystyy jakamaan mobiililaitteen jakokanavia käyttäen, ja niitä voi silmäillä myös silloin, kun mobiili ei ole yhteydessä veneeseen.

Huollon ja Volvo Pentan henkilöstöille Easy Connect toimii diagnostiikkatyökaluna. Se tallentaa kaikki häiriökoodit ja virheilmoitukset, joiden avulla pajalla ymmärretään moottorin käyttäytymisestä enemmän.

Tietoturvasta on huolehdittu siten, että kaikki Easy Connectin tiedot pysyvät omassa laitteessa, eikä edes huollolla ole vikakoodeihin pääsyä, ellei kippari itse niitä jaa.

Easy Connect edellyttää 396 euron hintaisen Bluetooth Interphase -adapterin asentamista. Se käy kaikkiin Volvo Pentan EVC-järjestelmällä varustettuihin moottoreihin ja vuodesta 2006 lähtien valmistettuihin Volvo Pentan bensamoottoreihin, joissa ei ole EVC:tä.

Easy Connectin kojelautanäyttö on vaikuttava, ja teknisesti orientoitunut veneen omistaja saa siitä paljon irti.

Pääominaisuuksia

- Selkeä mittaristo

- Tehokas diagnostiikkatyökalu

- Automaattinen loki

- Jakotoiminnot

- Edellyttää adapteria