Mirka on kotimainen hiomatarvikkeita valmistava yritys, joka toimii kestävän kehityksen periaatteilla. Merkittävimpiä sen kehittämiä menetelmiä on pölytön hionta, joka perustuu hiomaverkko Abranetiin ja ergonomisiin hiomalaitteisiin. Tuotannosta noin 95 % menee vientiin.

Mirka valmistaa paljon veneilijöille tarkoitettuja hioma- ja kiillotustuotteita. Lisäksi se on paketoinut niitä kokonaisuuksiksi, jotka sisältävät esimerkiksi hioma- tai kiillotustuotteet, välineet ja koneet jonkin tietyn toimenpiteen tekemiseksi. Näillä esimerkiksi lujitemuoviveneen kiillottaminen on helppoa.

Mirkan uusimpia tuotejärjestelmiä ovat lasin hiontajärjestelmä ja alumiinin kiillotusmenetelmä, joka ei sovellu toistaiseksi kuluttajakäyttöön. Ammattilainen saa kuitenkin hapettuneesta alumiinista kuin uuden.

 

Hiomaverkko Abranet on nimensä mukaisesti verkko, jota myydään monessa formaatissa. Päihittää hiomapaperin mennen tullen. 

Abralon hiomatyynyn hienoimmat karkeudet ovat kova sana kaiken kiillottamisen esityössä.

Lujitemuovin kiillotus

Mirkan Polarshine-kiillotusainesarja soveltuu gelcoatin kiillottamiseen. Kiillotusaineita käytetään hitaasti pyörittävän kiillotuskoneen ja sopivan kiillotustyynyn kanssa.

Polarshine 35 on niistä karkein ja hioo nopeimmin, mutta sen jälkeen suositellaan loppukiillotusta Polarshine 10:llä, jota voi käyttää myös ainoana kiillotusaineena ennen vahausta. Saatavana on myös muutama välikarkeus.

Työ viimeistellään Polarshine Liquid Nano Waxilla, joka muodostaa pinnalle suojan.

Kymppiä ja vahaa voi työstää myös käsin, mutta karkeammissa kiillokkeissa tarvitaan konetta.

Polarshine-tuoteperhe soveltuu myös korkeakiiltoisen lakan tai komposiittimateriaalin kiillottamiseen. Sitä käytetään myös vauriokorjausten uuden topcoat-pinnan viimeistelemiseen niin, ettei paikkaus erotu rungosta.

Jos gelcoat-pinta on erityisen huonokuntoinen, työtä voidaan nopeuttaa märkähiomalla se joustavalla Abralon 2000 tai 4000-hiomatyynyllä, ja sen jälkeen siirrytään Polarshine 10:een.

Kiillotuksessa on oleellista käyttää matalaa kierrosnopeutta, jotta kiillotusaine ei roisku eikä pinta lämpene. Jokaiseen vaiheeseen on saatavilla siihen parhaiten soveltuva kiillotuslaikka. Uusimpana tulokkaana on villalaikka Pukka Pad, jonka silmukoiksi sidotut kuidut vähentävät kiillotustahnan roiskumista.

Jos lujitemuovin kudokseen ulottuvia naarmuja korjataan pinnoittamalla topcoailla, pölynpoistolla varustettu Abranet sopii erinomaisesti paikkausten hiomiseen tasaisiksi. Karkeassa työssä käytetään karkeaa laatua. Lopuksi kiillotetaan ja vahataan.

Yamarinin kylki oli saanut vähän aurinkoa. Sininen gelcoat oli haalistunut ja valkoisessa oli ruskeita tahroja.

Nyt kiiltää jo. Polarshine 10 -kiillotusaine ja keltainen Abralon-vaahtomuovilaikka tuovat alkuperäiset värit esiin.

Nestemäinen Polarshine Nano -vaha ja lampaanvillalaikka Pukka Pad viimeistelevät pinnan kiillotustyön.

Puun hionta

Hiomaverkko Abranet sopii myös puulle. Sopivalla hionta- ja imurilaitteistolla varustettuna työ on lähes pölytöntä.

Abranet soveltuu erityisesti hyvin käsitellyn puun hiontaan, missä perinteinen hiomapaperi tukkeutuu helposti. Pölynpoistolla varustettu hiomaverkko pysyy auki ja käyttökuntoisena pitkään.

Myös joustavampi Abralon sopii puun hiomiseen, erityisesti kulmikkailla pinnoilla.
Abranetista on saatavana myös arkkeja ja liuskoja, joita voi käyttää käsihiontatukien kanssa. Parhaat näistä on varustettu imuriliitännällä.

Yleissääntö hiomatuotteen karkeudesta on, että jos puuta pitää poistaa reilusti, aloitetaan alle 100:n karkeuksilla. Tasoittaminen tai viimeistely voidaan aloittaa yli 200:lla ja kiillottaminen 2000:lla.

Kaikissa tapauksissa siirrytään asteittain hienompaan korkeintaan yhden karkeusportaan yli hyppäämällä. Jos välistä jää useampia karkeuksia, työmäärä lisääntyy.

Hiomaverkko Abranet hioo puuta pölyttömästi, kun kone on kytketty imuriin.

Lasin kirkastus

Mirkan työkalupakista löytyy myös naarmuuntuneen lasin hiontamenetelmä. Samalla himmeäksi kulunut lasi kirkastuu. Menetelmässä lasin paksuuteen tulee pientä vaihtelua, joka voi aiheuttaa optisia vääristymiä. Tästä syystä sitä ei suositella auton tuulilasiin. Sopivia käyttökohteita ovat tavalliset float-lasit ja karkaistu lasi.

Lasipinta puhdistetaan ensin huolellisesti. Naarmun tai karhentuman kohta hiotaan karkealla Abranet Sic -hiomaverkolla vaurion pohjalle. Tämän jälkeen siirrytään vaiheittain hienompiin hiomaverkkoihin ja Aabraloniin, kunnes karkeuden 1000 jälkeen kiillotetaan Mirka Polarshine E3 Glass Polishing Compound -kiillotusaineella.

Koneeksi sopii pyörittävä tai epäkesko. Pyörittävällä koneella voidaan käyttää joko kuiva- tai märkämenetelmää.

Oleellista on, että hienommalla tuotteella hiotaan aina vähän suurempi alue kuin karkeammalla. Paikallisissa vaurioissa hioma-aika on jokaisella karkeudella reilu minuutti. Eniten aikaa kuluu kiillotusvaiheeseen.

Menetelmä sopii myös pulpettiveneissä yleisten akryyli-ikkunoiden tai tai kansiluukkujen kirkastamiseen. Hionta tapahtuu epäkeskokoneella sekä Abralon 2000:lla ja 4000:lla. Akryyli kiillotetaan pyörittävällä koneella, Polarshine 10:llä ja lampaanvillalaikalla.

Lasista poistetaan naarmut naarmuttamalla sitä ensin lisää. Abranet Sic ja pyörittävä hiomakone poistavat lasia naarmujen ympäriltä. Hiomisen ja kiillottamisen jälkeen lasi on yhtä läpinäkyvä kuin uusi.

Mirkalla on keinot myös akryyli-ikkunan kiillottamiseksi. Joustavalla Abralonilla hiotaan ensin naarmut pois ja pinta viimeistellään kiillotusaineella.

Konekanta

Jokainen isoja kokonaisuuksia hionut tai kiillottanut tietää, että kone helpottaa.

Mirkan omissa hiomakoneissa käytetään harjattomia moottoreita, jotka ovat vääntäviä, pienikokoisia, tärinättömiä, varmatoimisia ja huoltovapaita. Tavalliseen moottoriin verrattuna sama pyöritysteho saadaan pienemmällä sähköteholla. Ne pitävät säädetyn kierrosnopeutensa myös kuormituksessa. Kevyet, yhdellä kädellä käytettävät koneet mahtuvat ahtaisiinkin paikkoihin, ja ne on muotoiltu ergonomisiksi, mikä vähentää työssä rasittumista.

Tehokkaan pölynpoiston ansiosta työpintojen ja -tilojen puhdistustarve vähenee ja työskentelyilma on puhtaampaa hengittää.

Myös hitaasti pyörittävissä kiillotuskoneissa käytetään harjattomia moottoreita. Niiden kierrosnopeus on tarkasti säädettävä ja vakiona pysyvä.

Koneiden korkeille hinnoille on perusteensa, mutta Mirkan hioma- ja kiillotustuotteita voi pyörittää muillakin koneilla.

Mirkan hioma- ja kiillotuskonevalikoima ei ole ihan vaatimaton.