1 Pohja
Vanha eliönestomaali puhdistetaan pölystä ja liasta vedellä ja harjalla. Pinnan voi myös vesihioa. Kun eliönestomaalipinta hiotaan hienolla vesihiomapaperilla (400->) ja runsaalla vedellä, sen pinta tasoittuu ja puhdistuu sekä tulee vastaanottavaisemmaksi uudelle maalikerrokselle.
Selvitä, että uusi myrkkymaali soveltuu entisen päälle. Tarkista myös maalipurkin kyljestä, missä lämpötilassa maalia voi levittää ja missä ajassa vene on laskettava veteen maalauksen jälkeen.
Jos veneessä on vetolaite, sen voi myös maalata, mutta tällöin on käytettävä kuparitonta erikoismaalia. Ole tarkkana, ettet maalaa umpeen kulutusanodeja etkä lokin ja kaikulaitteen antureita.
Tarkista anodien kunto. Vaihda kulutusanodi, kun puolet siitä on kulunut pois.
2 Kyljet ja kansi
Jos kyljet ovat muuten hyvässä kunnossa, riittää keväthuolloksi huolellinen pesu ja vahaus. Veneen vahaukseen kannattaa käyttää erityisesti venekäyttöön tarkoitettuja vahoja.
Veneen vesirajaan on hyvä käyttää tarkoitukseen tehtyä pesuainetta ja toistaa käsittely niin usein, että kellastumat lähtevät. Vesirajan likaantumista voi ehkäistä vahaamalla se muuta kylkeä useammin.
Lujitemuovikansi kannattaa puhdistaa kunnolla, pienemmät liat laimealla pesuaineella, itsepintaisimmat tahrat kannen puhdistukseen tarkoitetulla pesuaineella. Tiikkikannet puhdistetaan vedellä ja käyttöön erityisesti tarkoitetulla pesuaineella. Apuna käytetään sientä tai pehmeää harjaa. Kova juuriharja kuluttaa tiikkiä.
3 Läpiviennit ja letkut
Veneen läpiviennit ovat aina mahdollisia vuotokohtia ja tämän vuoksi ne on tarkistettava säännöllisesti. Varmista jokaisen läpiviennin kunto sijainnista huolimatta.
Tarkista, että kaikki letkut on kiinnitetty kahdella eri suuntaan kierretyllä letkunkiristimellä. Tarkista, että kaikki hanat ja venttiilit toimivat kevyesti ja voitele ne, jos on tarpeen.
4 Moottori ja vetolaite
Moottoriin vaihdetaan uudet öljyt uudelle veneilykaudelle. Öljy-, polttoaine- ja mahdolliset muut suodattimet vaihdetaan myös. Samoin vaihtoon joutaa merivesipumpun impelleri. Vaihdon yhteydessä on hyvä tarkistaa veneen varaosatilanne ja ostaa kaikille kulutusosille varakappaleet. Moottorin hihnojen kunto ja kireys on syytä tarkastaa.
Moottorin letkut pitää tarkistaa murtumien tai kulumien varalta säännöllisesti ja vaihtaa tarpeen tullen uusiin. Kun vaihdat letkuja, tarkista, että letku on kaikilta osiltaan oikeanlainen ja että letkun päissä on oikeanlaiset kiristimet. Tarkista myös, että jäähdytysveden sisääntuloaukko on puhdas eikä esimerkiksi kasvillisuuden tukkima.
Vetolaitteesta tarkistetaan öljyt ja tarvittaessa vaihdetaan valmistajan suositusten mukaisesti. Talveksi irrotettu potkuri kannattaa tarkastaa kolhujen ja vääntymien varalta ja korjata hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Tarkista potkurista erityisen huolellisesti, että saksisokka tai lukkomutteri on varmasti paikoillaan. Älä myöskään käytä vanhaa, jo aikaisemmin taivuteltua sokkaa.
Potkurinakselin rasvaus ja huolellinen kiinnitys viimeistelevät koneesi ja vetolaitteesi purjehduskauden varalle.
5 Sähköjärjestelmä
Kevät on oikea aika tarkistaa sähköjärjestelmän kunto ja tehdä mahdolliset korjaukset ennen vesillelaskua. Tarkastukset kannattaa aloittaa akun kunnosta. Sen voi todentaa akkutesterillä tai yleismittarilla.
Akun jälkeen katseet suunnataan sähköjohtoihin ja liitoksiin ja tarkistetaan ne kulumien varalta. Johtojen, liitoksien ja kytkentöjen uusiminen on helppoa ja edullista, mutta ennen liittimien irrotusta alkutilanne kannattaa dokumentoida, vaikka kännykän kameralla. Kuva helpottaa uudelleenkokoamista.
Sähköjärjestelmän tarkistuksen yhteydessä ei ole huono ajatus merkitä sähköjohdot kummastakin päästään ja mahdollisesti myös läpivientikohdalta merkinnällä siitä, mihin laitteeseen kukin johto kuuluu.
6 Navigointivarustus
Kevät on hyvä aika päivittää niin karttaplotterin kuin paperinenkin merikortti tuoreimpaan versioon. Katso laitteesi ohjekirjasta, kuinka tämä tehdään. Päivitä samalla myös karttaplotterin käyttöjärjestelmä, jos siitä on julkaistu uusi versio.
Jos plotterissasi ei ole mahdollisuutta päivittää karttoja, on se todennäköisesti muiltakin ominaisuuksiltaan parhaat päivänsä nähnyt ja joutaa vaihtoon.
7 Sisustus
Sisustan ja tekstiilien hajut ja pöpöt lähtevät asiaankuuluvalla pesuaineella tai etikalla. Etikka ei vahingoita tekstiilejä. Etikan avulla saa myös raikastettua tunkkaisen sisäilman. Lautasellinen etikkaa veneeseen ja parissa päivässä etikka on poistanut suurimmat hajut.
Etikkapesun voi myös uusia, milloin vain. Esimerkiksi lokerot voi pyyhkiä kauden aikana spraypulloon laimennetulla etikkaliuoksella. Etikan haju häiritsee hetken, mutta kotvan kuluttua raikastuu.
8 Kaasu
Kaasujärjestelmän kunto tulee varmistaa vuosittain. Kumiletkut ja tiivisteet vanhenevat ja ne on vaihdettava säännöllisin väliajoin. Letkujen ikä selviää niihin merkityistä vuosiluvuista. Letkujen vaihtoa suositellaan joka toinen vuosi.
Myös kaasupulloon kiinnitettävän paineenalennusventtiilin kumitiivisteen kunto kuuluu tarkistettaviin kohteisiin. Jos kaasujärjestelmässä on vuodonilmaisin, sen avulla on helppo tarkistaa järjestelmän kunto vuotojen varalta. Tarkista myös lieden liekinvarmennin.