Jos veneen pohja on röpelöisen epätasainen ja vanha myrkkymaali irtoaa lohkeillen, ei venettä pidä laskea veteen ennen kuin pohja on kunnostettu.

Minimitoimenpide on lohkeilevan ja hilseilevän eliönestomaalin poistaminen, pohjan tasoittaminen ja paikko- tai ylimaalaus. Mutta jos vain mahdollista, kannattaa vanhasta myrkkymaalista hankkiutua kokonaan eroon.

Vanhan myrkkymaalin poiston voi tehdä itse tai teettää ammattilaisella palveluntarjoajalla. Maalin poistoon on useita menetelmiä, käsin raappaamisesta ja hionnasta erilaisiin kuiva- tai märkäkidepuhalluksiin. Joka tapauksessa pohjan perusteellinen kunnostus on iso urakka.

Uuden eliönestomaalauksen tarve tulee arvioida tapauskohtaisesti. Pohjamaalaukseen ja siihen valittavaan maaliin vaikuttaa oleellisesti veneen kotisatamapaikka, käyttöalue, veneen säilytystapa, käyttömäärä ja moni muu asia.

Sisävesillä haitta-aineellisten eliönestomaalien käyttö on kiellettyä, mutta joillakin merialueilla tuiki tarpeellista ja perusteltua. Erot voivat olla hyvin paikallisiakin, ja jossakin venesatamassa pohjaan kiinnittyvän kasvuston määrä suurempi kuin toisessa. Purjeveneiden ja isompien matkamoottoriveneiden pohjan puhtaana pitoon ei välttämättä ole eliönestomaalausta tehokkaampaa vaihtoehtoa.

Hyvä vaihtoehto voi olla pohjan maalaaminen tavallisen eliönestomaalin sijaan biosidittömällä eli haitta-aineettomalla maalilla. Monesti biosidittömän eliönestomaalin tukena tarvitaan kuitenkin myös muita toimia, jotka soveltuvat etenkin pienemmille moottoriveneille. Joissakin tapauksissa muut pohjan puhtaanapitoon tähtäävät toimet ajavat asian ilman eliönestomaalaustakin.

Vaihtoehtoisiin menetelmiin kuuluvat esimerkiksi veneen nostaminen kuivalle maalle, trailerille tai venenostimelle käyttökertojen välillä, pohjan puhdistaminen mekaanisesti harjaamalla joko veneen ollessa vedessä tai ylös nostettuna sekä veneen aisapaikan varustaminen päälle ajettavalla harjasmatolla.

Kesän aikana venettä ei tarvitse nostaa jatkuvasti kuiville säilytykseen tai pohjan pesuun, vaan jo ajoittainen veneen nosto ja pohjan kuivuminen tai pesu ehkäisee kasvuston kiinnittymistä. Pohjan harjaaminen onnistuu myös laiturilta käsin veneen ollessa vedessä, kun käyttää tarkoitukseen kehitettyä erikoisharjaa. Pitkin rannikkoa on tarjolla myös harjapesupalveluita, joissa vene ajetaan pyörivillä harjaksilla varustetun pesulaitteen päälle.

Jos veneen pohja on maalattu eliönestomaalilla, ei vedessä tapahtuva harjapesu ole suositeltavaa. Myös kuivalla maalla eliönestomaalatut pohjat tulee pestä paikoissa, joissa pesuvesi päätyy ympäristön sijaan viemäriin.

Lisäinfoa:

Totalveneen artikkeli veneen pohjan kunnostuksesta

Tukesin veneiden pohjamaaleja käsittelevät verkkosivut

Video veneen pohjan harjapesurista

Video veneen pohjan harjaamisesta laiturilta käsin

Video aisapaikalle asennetusta harjasmatosta