DutchCraft on uusi venemerkki, jonka taustalla on ylettömän luksukkaista ja sulavalinjaisista retrocruisereista tunnetuksi tullut Zeelander. DutchCraftin konsepti on ihan toinen, ja aivan uniikki. Tällaista venettä ei aiemmin ole ollut.

Closed-versiossa on kerrassaan mahtavasti tilaa kolmessa kerroksessa, sisällä ja ulkona. Aloitetaan perästä, jossa on valtaisa avotila, jonka voi valjastaa oikeastaan mihin käyttötarkoitukseen vain. Käytettävyyttä parantaa auki taittuva peräpeili.

Pari askelmaa avotilaa ylempänä, kattolipan suojassa, on yksi veneen monista ulko-oleskelutiloista. Todella suojaisa keulan avotila on kuin valtaisan takakannen vastakohta, mutta kaikessa kompaktiudessaan paksuilla ja muokattavilla patjoilla varustettu sopukka vaikuttaa mukavalta piilopaikalta.

Yläkannella ollaan taas enemmän party-party-meiningeissä: pitkät tarjoilutiskit, valtava pöytä ja metritolkulla vastakkain istuttavia sohvia, joiden ympäriltä pääsee molemmin puolin kulkemaan.

Ulko-ohjaamo on yläkannella aivan keulimmaisena, niin myös kansitasolla oleva sisäohjaamo. Kansisalonki muodostuu kookkaasta u-sohvasta ja takaseinää vasten olevasta poikittaisesta pentteristä.

Alakerrassa tilayllätykset jatkuvat, sillä tilat tuntuvat melkein loputtomilta. Omistajansviitti on perinteiseen tapaan keulassa, mutta kajuutan korkeuden ja muodon perusteella sitä ei oikein uskoisi. 62-tuumainen tv on sijoitettu vuoteen jalkopäädyn yläpuolelle katonrajaan, eikä se näytä siellä edes erityisen epäsopivan suurelta.

Vieraskajuuttoja on kaksi, joista toisessa on erillisvuoteet ja toisessa kerrosvuode. Niiden jatkeena on kaksi toilettia ja miehistökajuutta, joka on mahdollista yhdistää kerrosvuoteellisen kajuutan kanssa perhekammariksi.

Konehuoneeseen on tarjolla Volvo Pentan IPS-vaihtoehtoja, alkaen 2 x 440 -hevosvoimaisista D6-IPS600:sta aina 2 x 725 -hevosvoimaisiin D11-IPS950:siin. Isoimmilla koneilla DutchCraftille luvataan 40 solmun huippunopeutta, mutta se ei taida olla tämän veneen juju. Hevosvoimia tarvitaan enemmän silloin, kun koko 44 henkilön päiväristeilyn istumakapasiteetti on käytössä.

DutchCraft 56 Closedin verottomat hinnat alkavat 838 000 eurosta. Messuspekseillä hinta nousee 1 277 000 euroon, mutta kun hinnan jyvittää henkilömäärällä, on DutchCraftissa "tavallisiin" jahteihin verrattuna tarjolla tilaa suorastaan alehintaan. Avonaisemman Open-version saa vielä 50 000 euroa vähemmällä.

www.dutchcraft.com