Venemessujen kotimaisittain katsottuna kenties valovoimaisin matkaveneuutuus oli lähtökuvassa esiintyvä Grandezza 30 CA. Se ehti kuin ehtikin maailman ensiesittelyyn Düsseldorfin venemessuille tammikuun lopulla, ja sieltä suoraan Helsinkiin. 

Grandezza-mallistossa 30 CA:lle on paikka suosittujen 28 OC:n ja 34 OC:n välissä. Muotoilullisesti ollaan lippulaiva 37 CA:n linjoilla. Yhdenmukaisuus ilmenee etenkin keulan muotoilussa.

CA-mallimerkintä kertoo cabincruiser- eli kansisalonkimallista. CA:ssa on siis takaseinä erottamassa ulko- ja sisätiloja eli taka-avotilaa ja kansisalonkia toisistaan. 30 CA:n lasiseinä muodostuu kahdesta laidoille varsin näppärästi aukeavasta taitto-ovesta. Koko leveydeltä aukeavan seinän ansiosta ulko- ja sisäoleskelutilat nivoutuvat hyvällä kelillä varsin saumattomasti yhteen, yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi. Korkeat sivuikkunat ja kattoluukku lisäävät osaltaan oleskelutilojen avaruutta ja ilmavuutta.

Grandezzan tilat ja varustus ovat hyvää matkavenetasoa. Keulakajuutassa on saksivuode, jonka voi yhdistää parivuoteeksi tai erottaa erillisvuoteiksi, mikä lisää kajuutan monikäyttöisyyttä. Taitto-oven takana olevassa keskikajuutassa on tilava parivuode. Säilytystiloja on hyvä määrä, ja toilettikin on käyttökelpoisen kokoinen. Ilmeeltään tilat ovat tyylikkäät.

9,4-metrisen 30 CA:n kulkupuolesta huolehtii perinteiseen tapaan yksi dieselsisäperämoottori. Tehovaihtoehtoina on 320 tai 380 hevosvoimaa, merkkinä aina Volvo Penta. Uuden Grandezza huonoin puoli on 400 000 euron kantturalle asettuva hinta.

www.grandezza.fi

www.astrum.fi

Grandezzan hinnalla saa niin halutessaan paljon enemmänkin venettä. Parhaan messutarjouksen löi pöytään Jeanneau, joka esitteli Vene 23 Båt -messuilla Merry Fisher 1095:n yläohjaamollisen Fly-version ensimmäistä kertaa Suomessa. 10,5-metrisessä Merry Fisherissä on kolme makuukajuuttaa ja jopa kahdeksan makuupaikkaa, kun kansisalongin dinettikin pedataan parivuoteeksi. 

Kahdella 300-hevosvoimaisella perämoottorilla varustettavan yläohjaamollisen Merry Fisherin hintavuoristorata alkaa vakiovarusteisen veneen 310 000 eurosta, kipuaa lisävarustein 380 000 euroon, mutta putoaa messutarjouksena 350 000 euroon.

www.jeanneau.com

www.nauticalpartners.fi

Targa on Grandezzan ohella toinen vuodesta toiseen matkaveneluokan myyntitilaston kärkisijoilla majaileva merkki, joka ei suurempia esittelyjä kaipaa. Targan mallivuoden 2023 uutuus on T32:n päivitetty takaovi- eli Aft Door -versio. 

Siinä takaovi istuu yleisön toiveesta entistä luontevammin suosittuun T32:een. Samalla hyttiä on muotoiltu hienokseltaan uudelleen, mutta erot huomatakseen pitää olla melkoinen Targa-ekspertti. Pienempiä Targoja saa jo perämoottoriversioinakin, mutta 32:ssa mennään yhä sisäperämoottoreilla. Hinnat alkavat puolen miljoonan luokasta.

www.targa.fi

www.targacenter.fi

Helsingin venemessuilla on pitkät perinteet brittiläisten moottorjahtien esillepanoon. Sen jatkumisesta piti tänä vuonna huolen Fairline Suomessa ensikertaa julkisesti esitellyllä Targa 45 GT:llä. 

Paljon mallinumeroaan tilavampi ja suuremman tuntuinen Targa 45 GT on viimeistelty upeasti ja varustettu IPS-vetolaitteisiin yhdistetyillä Volvo Pentan 440-hevosvoimaisilla dieseleillä.  Tilaratkaisu on ehtss sportcruiseria, eli alakerrassa on kahden makuukajuutan ja toiletin lisäksi myös sekä sisäsalonki että pentteri.

GT-versio tarkoittaa Fairlinen tapauksessa takaseinää, joka on toki kokonaisuudessaan avattavissa. Korkean takakannen alla jää tilaa kumivenetallille ja perässä on luonnollisesti hydraulinen uimataso. Fairlinen hinta kipuaa varusteltuna hyvän matkaa yli miljoonaan. 

www.fairline.com

www.mpyachts.fi

Messujen kallein vene oli latvilaisen BIC-telakan Glacier 48. Sen muotoilu ja materiaalit ovat kuin suoraan superjahdeista. Muotoilussa yhdistyy kulmia, suoria ja pyöreitä muotoja tavalla, mikä vaikuttaa alumiiniveneelle mahdottomalta. Valmistusmateriaali ja siihen kuuluvat hitsaussaumat on piilotettu taidokkaan tasoituksen ja maalauksen alle.

Sisätilat ovat tyylikkäät, mutta painottuvat enemmän oleskeltavuuteen kuin asuttavuuteen. Molemmat makuukajuutat ovat kokoluokka huomioiden pienehköjä, ja toiletteja on vain yksi. Pentteri on sijoitettu alakertaan, kannen oleskelutiloista erilleen.

Vauhtia antaa Volvo Pentan IPS-vetolaitteisiin liitetyt D8-dieselit, yhteisteholtaan reilut tuhat hevosvoimaa. Hinta liikkuu 1,8 miljoonan maisemissa.

www.glacieryachts.com