300-hevosvoimainen perämoottori alkaa olla nykyisin aika normikoko 7,5–8,5-metristen moottoriveneiden kokoluokassa. Luonnollisesti moottorivalmistajia kiinnostaa myydä enemmänkin hevosvoimia. Joten miksipä ei 350?

Kaikki neljä valmistajaa ovat päätyneet samaan tehoon eri tavoin. Amerikkalaiseen mentaliteettiin sopivasti eniten sekä iskutilavuutta (5,7 l) että sylintereitä (V10) on Mercuryssa. Honda on päätynyt tasan viiden litran iskutilavuuteen, joka on japanilaisvalmistajan ensimmäinen sarjavalmisteinen V8. 

”Kireimmät” 350-hevosvoimaiset tekevät japanilaiset Suzuki ja Yamaha. Niiden V6-moottorit ovat iskutilavuudeltaan 4,4- ja 4,3-litraisia. Suzukin DF350 on teholuokan ainoa tuplapotkurillinen perämoottori. Sen potkuriakselilla vispaa vettä yhden sijaan kaksi peräkkäin asennettua ja vastakkaisiin suuntiin pyörivää potkuria.

Mercurylla 350-hevosvoimaisen yläpuolella on samaan 5,7-litraiseen V10-perusrakenteeseen perustuva 400-hevosvoimainen ja alapuolella 4,6-litraiseen V8-lohkoon rakentuva Verado 300. Hondan BF350 on toistaiseksi uuden viisilitraisen ainoa tehoversio, mutta tilanne varmasti elää. Suzukilla ja Yamahalla on V6-moottoreista myös 300-hevosvoimaiset mallit. DF350 on Suzukin tehokkain perämoottori, Yamahalta löytyy F350:n yläpuolelta 5,6-litraisen V8:n 400-hevosvoimainen versio. 

Moottoritekniikan ohella kilpailu on tiukkaa myös hallintalaiteteknologiassa. Kaukohallintalaite on kaikissa neljässä sähköinen, vaikka nimitys vaihtelee. Mercurylla on DTS (Digital Throttle and Shift), Hondalla iST (Intelligent Shift and Throttle) ja Suzukilla SPC (Suzuki Precision Control). Yamaha puhuu vain DBW:stä eli Drive By Wire -mallista. 

Ohjausjärjestelmissä pakka on sen sijaan hyvin jakautunut. Perinteisin tapa on toisella uusimmista eli Hondalla. Sen BF350 varustetaan aina ulkoisella ohjausjärjestelmällä eli joko hydrauliohjauksella tai sähköisellä ohjaustehostimella. Toinen mallivuoden 2024 uutuus on käytännössä toinen ääripää, jossa ohjausjärjestelmän sähköistyminen ja integraatio moottoriin on viety pisimmälle: Yamaha F350 myydään aina SBW eli Steer By Wire -mallina, joka on varustettu moottorin integroidulla DES-sähköohjauksella.

Mercuryn 350-hevosvoimaisessa Veradossa on vakiona sähköhydraulinen ohjaus, mutta lisähintaa vastaan on tarjolla myös integroidulla ohjausjärjestelmällä varustettu malli. Suzukilla on valikoimissa sekä perinteinen, Hondan tavoin ulkoisilla ohjauslaitteilla varustettava DF350A sekä moottoriin integroidulla hydrauliohjauksella varustettu DF350AMD. Jos arvata saa, niin lienee vain ajan kysymys, koska Suzuki esittelee myös sähköohjauksella varustetun version.

Joystick-järjestelmä vaatii kaikissa aina joko ulkoisen tai integroidun sähköohjauksen. Mercurylla (JPO eli Joystick Piloting for Outboards) ja Yamahalla (HMEX eli HelmMaster EX) on omat nimikkojärjestelmänsä, Hondaan ja Suzukiin saa kolmannen osapuolen eli Dometicin toimittaman Optimus 360 -joystickin. Yamaha on ainoa, jonka joystickin saa järjestelmään integroidulla keulapotkurilla varustettuna ja myös yksimoottoriasennukseen.

Moottoriin integroidusta sähköohjauksesta huolimatta Yamaha on 350-hevosvoimaisten kevein paketti. Se painaa joukon ainoana alle 300 kiloa, X-rikipituudella tarkalleen 298 kiloa. Vakio-ohjauksella varustettu Mercury heilauttaa vaa’an 321 kiloon. Suzuki painaa ilman ohjausjärjestelmää 330 kiloa ja integroidulla hydrauliohjauksella 352 kiloa. Honda on tavallaan joukon lihavin, sillä se painaa ilman ohjausjärjestelmää 347 kiloa.

Honda korvaa kiloja euroilla, ollen selvästi joukon halvin. Sen suositushinta on 35 590 euroa, ja samaan hintaan saa valita joko Hondan perinteisen harmaan tai muodikkaan valkoisen värin. Hintavertailussa kannattaa huomioida perinteisen hydrauliohjauksen noin tuhannen euron hinta tai sähköisen ohjaustehostimen noin 3 500 euron lisähinta. Suzuki tulee aina mustana ja maksaa ilman ohjauslaitteita 38 900 ja integroidulla hydrauliohjauksella 39 700 euroa. 

Kuten todettua, Yamaha F350 tulee aina integroidulla sähköohjauksella varustettuna. Yamahan metallinharmaalla vakiovärillä se maksaa 44 025 euroa. Yamaha tekee valkoisella maalilla tiliä, sillä sama kone valkoisena on hinnoiteltu 46 090 euroon.

Mustan Mercury Verado 350:n suositushinta on eurolleen 45 079 euroa. Valkoisena hinta nousee 46 009 euroon. Vakiona tulevan sähköhydraulisen ohjauksen tilalle saatava moottoriin täysin integroitu sähköhydrauliohjaus nostaa hintaa noin viidellä tuhannella. 

www.hondamarine.fi | Vene 24 Båt messuosasto 6h48

www.mercurymarine.com | Vene 24 Båt messuosasto 6b48

www.suzuki.fi | Vene 24 Båt messuosasto 7d128

www.yamaha-motor.fi | Vene 24 Båt messuosasto 6f48