6–6,5 metrin kokoluokka on Suomessa myydyin daycruiserien kokoluokka, vaikka myydyin yksittäinen daycruiser-malli onkin vuodesta toiseen ollut alle kuusimetristen kokoluokkaan kuuluva Yamarin 59 DC. Kilpailu on kuitenkin kovempaa yli kuusimetristen luokassa, jossa vaihtoehtoja riittää.

Venemestarin suurvertailuun pyydettiin mukaan yhtätoista Suomen markkinoilla myynnissä olevaa ja vertailukelpoisen kokoista, hintaista ja tehoista daycruiseria. Mukaan saatiin kuusi venettä, neljän kieltäytyessä (Askeladden, Finnmaster, Jeanneau ja Quicksilver) kutsusta syystä tai toisesta ja yhden (Bayliner) jättäessä tyystin vastaamatta yhteydenottoihin.

Lopullisen vertailuryhmän muodostivat AMT 210 DC, Bella 640 DC, Flipper 650 DC, Nordkapp Noblesse 660, Silver Tiger DCZ ja Yamarin 65 DC. Norjalainen Nordkapp oli siis ainoa ulkomaalainen venemerkki, joka lähti haastamaan kovaa kotimaista viisikkoa.

Vertailuveneistä AMT, Nordkapp ja Silver ovat mallivuodelle 2019 ensiesiteltyjä uutuuksia, jotka ovat myös täysin uusia konstruktioita. Bella ja Flipper ovat myös nimellisesti mallivuoden uutuuksia, mutta niiden kohdalla kyse on pikemminkin faceliftistä ja kosmeettisista muutoksista. Yamarin on malli-iältään vanhin, sillä vuonna 2012 esitelty 65 DC perustuu pitkälti jo vuosituhannen alussa esiteltyyn 6420:aan ja sitä seuranneeseen 64 Day Cruiseriin.

Kaikki vertailuveneet oli varustettu nimellisesti 150-hevosvoimaisella perämoottorilla. Moottorimerkki määräytyy kunkin venevalmistajan myynti- ja markkinointisopimusten mukaan. AMT:t ja Silverit myydään Hondilla, Bellat ja Flipperit Mercuryilla, Nordkappit Evinrudeilla ja Yamarinit Yamahan moottoreilla varustettuina paketteina. Nämä liitot olivat myös vertailuveneissä voimassa.

Jo numeroiden valossa vertailusta voitiin odottaa etukäteen tasaista, ja sellainen siitä myös tuli. Tällä kertaa joukossa ei ollut yhtäkään heittopussia, ja voitosta käytiin tasainen taisto.

Totalvene esittelee vertailuveneet 360-kuvin tulevina päivinä yhden kerrallaan ja käänteisessä tulosjärjestyksessä. Yksityiskohtaisen ja 22 sivua laajan vertailun voi lukea kokonaisuudessaan parhaillaan irtonumeromyynnissä olevasta Venemestari-lehden lokakuun numerosta.  Lehden tai pelkän jutun voi ostaa myös digitaalisena irtonumerona tai -artikkelina Venemestarin nettiarkistosta. 

www.venemestari.fi