Venealan hyvinvointi ei ole ihan pikkujuttu, sillä toimiala työllistää noin 3 500 henkeä. Venealan Keskusliitto Finnboatin jäsenkunnan kokonaisliikevaihto (alv 0 %) oli viime vuonna 535 miljoonaa euroa.

Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalon mukaan kaksi trendiä vahvistui viime vuonna entisestään: alumiinirunkoisten moottoriveneiden suosio jatkoi kasvuaan ja Suomessa valmistetut suuret ja huippulaadukkaat purjeveneet menestyivät maailmanmarkkinoilla.

Tullitilastojen mukaan suomessa valmistettujen veneiden vahvimmat vientimaat olivat Malta, Ruotsi ja Norja. Maltalle vietiin tammi-marraskuun tarkastelujakson aikana vain kahdeksan venettä, mutta niiden keskimääräinen kappalehinta oli lähes 9 miljoonaa euroa.

Ruotsin viennin arvo oli lähes yhtä suuri, mutta kappalemäärissä oltiin aivan eri lukemissa. Länsinaapuriin ostettiin 66 miljoonalla eurolla yli 4 700 Suomessa valmistettua venettä. Ruotsista tuotiin Suomeen 91 venettä yhteisarvoltaan reilut 5 miljoonaa euroa.

Vientiä Norjaan rasittaa vuosia jatkunut kruunun kurssilasku ja talouden vahva riippuminen offshore-toimialasta. Viennin arvo Norjaan laskikin tarkastelujakson aikana noin 12 prosentilla. Sen sijaan vienti Iso-Britanniaan ja Venäjälle kasvoi rajusti.

"Venäjän-kaupassa ollaan jäljessä huippuvuosista, mutta markkinassa on merkkejä normalisoitumisesta. Myös USA on kasvava vientimarkkina, vaikka euromääräisesti vienti laskikin vuonna 2017 johtuen vuoden 2016 lopussa toimitetusta viiden miljoonan euron arvoisesta jahdista", Pajusalo kertoo.

Tammi-marraskuun 2017 aikana veneviennin kokonaisarvo oli 248 miljoonaa euroa, missä on kasvua edelliseen vuoteen verrattuna 8,3 %. Viennin osuus veneteollisuuden kokonaistuotannosta vuonna 2017 oli yli 70 prosenttia.

Kaikkiaan veneitä vietiin 2017 tammi-marraskuun aikana 40 eri maahan yhteensä 9 184 kappaletta. Purjeveneiden osuus kokonaismäärästä oli vain 1 prosentti, mutta viennin euromääräisestä arvosta 34 %.

Yli miljoonan euron vientimaista seurantajakson aikana olivat oheisessa taulukossa huomioitujen lisäksi Grönlanti, Tanska, Belgia, Brittiläiset Neitsytsaaret, Turkki, Japani, Italia, Yhdysvaltain Neitsytsaaret ja Viro.

Veneiden lisäksi Suomesta toimitetaan vientiin myös huomattava määrä perämoottoreita, vaikka niitä ei Suomessa valmistetakaan. Viejänä on perämoottorimerkkien suomalaiset maahantuojat, jotka toimittavat moottoreita muun muassa Venäjälle ja Baltiaan.

Suomalaisten maahantuojien kautta toimitettiin viime vuonna jälleenmyyntiin yhteensä 22 600 perämoottoria (+1 %). Suomen niistä myytiin noin puolet (+3 %).

Kotimaan venemyyntiä hyvin kuvaavaan uusien veneiden vuoden 2017 ensirekisteröintejä koskevan artikkeliin voit siirtyä tästä.

www.finnboat.fi