Fanit olivat odottaneet kohtaamista, sillä tiimit eivät ole purjehtineet toisiaan vastaan sitten vuodenvaihteen ja ilmassa leijui kysymyksiä tiimien todellisesta nopeudesta. Alan tietäjät olivat veikkailleet uusiseelantilaisten olevan nopeampia, mutta asian todellinen laita selviäisi vesillä.

Ensimmäisessä startissa tiimit eivät vaikuttaneet erityisen aggressiivisilta ja lähtöä edeltävä manöveeraus oli maltillista, italialaisilta jopa liian pehmeää, sillä uusiseelantilaiset ottivat selvästi paremman startin yläpuolelta. 

Italialaisten kippari Jimmy Spithill yritti startin jälkeen saada kiiveille rangaistusta pienellä luffilla, mutta tuomaristo ei heltynyt. Ensimmäisellä merkillä uusiseelantilaiset johtivat 14 sekunnilla, avotuuliosuuden jälkeen toisella merkillä jo 23 sekunnilla. Kisa eteni uusiseelantilaisten komennossa ja he voittivat ensimmäisen startin selvästi 31 sekunnin erolla. Tilanne uusiseelantilaisille 1–0.

Vaikka ensimmäisessä lähdössä tuli selvästi eroa, ei veneiden välillä ollut kuitenkaan pelättyä selkeää nopeuseroa. Kumpikin oli suunnilleen yhtä nopea ja erot tehtiin taktiikalla.

Toisessa lähdössä veneet välttelivät toisiaan ja ajoivat asemiin lähtölinjan tasalla ja pitivät vauhdin alhaisena. AC75-veneillä hiljainen vauhti merkitsee vaaraa tippua foileilta ja pysäyttää vauhti kokonaan. 

Uusiseelantilaisilla oli pieniä vaikeuksia kiihdyttää lähtölinjalle, kun taas italialaiset onnistuivat kiihdytyksessä ja ottivat selkeästi paremman startin. Lähdön jälkeen uusiseelantilaiset vendasivat heti oikeaan laitaan ja siirtyivät match race moodiin. 

Ensimmäinen kryssi oli tasaista, italialaisten johtaessa hiuksenhienosti. Viimeisessä käännöksessä merkille uusiseelantilaiset tekivät virheen ja kääntyivät italialaisten perään pari metriä liian aikaisin joutuen korjaamaan virhettään ajamalla ylemmäs ja hitaammin. Ensimmäisen merkin ero oli 13 sekuntia italialaisten hyväksi. 

Uusiseelantilaiset jahtasivat italialaisia raivokkaasti, mutta ennen viimeistä lenkkiä tilanne ei juurikaan muuttunut. Viimeisellä ylämerkillä uusiseelantilaiset olivat taas 12 sekunnin päässä ja viimeisellä avotuuliosuudella ajoivat vimmatusti takaa italialaisia, jotka purjehtivat konservatiivisesti asemiaan puolustaen. Lopussa eroa oli vain 7 sekuntia italialaisten hyväksi. Tilanne 1–1.

America’s Cupin ensimmäinen kisapäivä osoitti, että luvassa on tasainen ja jännittävä sarja. Sarja jatkuu tulevana lauantaina ajettavilla kahdella startilla.

www.americascup.com