Haurakin lahdella tuulet olivat keveitä 4–5 m/s ja keventymään päin, kun America’s Cupin puolustaja Emirates Team New Zealand ja italialainen haastaja Luna Rossa Prada Pirelli lähtivät selvittämään keskinäistä paremmuuttaan viidentenä kilpailupäivänä. Eilisen 4. päivän kilpailut oli jouduttu peruuttamaan liian kevyen tuulen vuoksi, mutta tänään tuulet olivat sallituissa rajoissa. 

Italialaisilla oli päivään lähdettäessä suurempi fokka, kun uusiseelantilaiset luottivat pienempään keulapurjeeseen – olisiko tämä ratkaiseva ero? 

Ensimmäisen lähdön startti oli tasainen, mutta italialaiset vetivät pienen, noin sadan metrin kaulan ja johtivat ylämerkillä 8 sekunnilla. Avotuuliosuudella uusiseelantilaiset kavensivat eroa, mutta sitä oli kuitenkin alamerkillä 10 sekuntia. 

Italialaiset lähtivät vasempaan laitaan, mutta uusiseelantilaiset menivät toiseen laitaan ja veneiden kohdatessa jälleen uusiseelantilaiset olivat styyran halssilla ja ottaneet italialaiset kiinni. Italialaiset joutuivat väistämään ja kontrolli siirtyi uusiseelantilaisille. Ensimmäinen ohitus näissä kisoissa! 

Tästä eteenpäin kisa kulki loppuun saakka uusiseelantilaisten komennossa ja he voittivat lähdön 58 sekunnilla.

Toiseen lähtöön tuuli oli moinannut 4 m/s pintaan ja olosuhteet olivat marginaaliset näille AC75-veneille. Italialaiset olivat lähdössä aavistuksen etevämpiä ja pakottivat uusiseelantilaiset vendaan startin jälkeen. 

Veneet välttelivät turhia käännöksiä tuulen ollessa näin heikkoa, eikä tilanne muuttunut ylämerkille tultaessa. Ylämerkillä Luna Rossa oli 16 sekuntia edellä. Italialaisilla oli ongelmia fokkansa kanssa ja uusiseelantilaiset saavuttivat. 

Uusiseelantilaiset jiippasivat juuri kun olivat saavuttamassa Luna Rossaa, mutta heikkenevän tuulen ja edellä kulkevan veneen pyörivä tuuli teki kiweille tepposet ja he tippuivat foileiltaan. Team New Zealandilla oli vaikeuksia saada venettä kulkemaan ja nousemaan siivilleen ja italialaiset ottivat komean 2,2 kilometrin ja neljän minuutin kaulan alamerkillä. Homma vaikutti selvältä.

Kolmannelle eli ylämerkille tultaessa italialaiset puolestaan tippuivat kantosiiviltä viimeisessä vendassa ennen merkille tuloa. Heillä oli suuria ongelmia saada venettään vauhtiin ja takaisin siivilleen päässeet uusiseelantilaiset ottivat heidät kiinni ja ohittivat. Lopullinen voittomarginaali uusiseelantilaisille oli matkassa 2,4 kilometriä ja ajassa 4 minuuttia ja 27 sekuntia.  

Jännittävän päivän jälkeen ollaan uudessa tilanteessa. Voitot ovat 5–3 uusiseelantilaisille ja puolustava mestari voi huomenna kahdella voitolla pitää America’s Cupin. Italialaiset ovat pakkovoiton edessä. 

www.americascup.com