Tähän Uuden-Seelannin päivään oli ladattu paljon jännitystä. Italialaiset olivat pakkovoiton edessä ja uusiseelantilaisille riittäisi yksi voitto America’s Cupin menestyksekkääseen puolustamiseen. Haurakinlahden tuulet olivat iltapäivään mennessä vain noin 5 m/s, joka oli kuitenkin riittävästi suurelle finaalille.

Kumpikin vene tahtoi radan oikealle puolelle, ja starttia edeltävät manööverit tähtäsivät tähän. Uusiseelantilaiset olivat startissa hieman jäljessä, mutta italialaisten yläpuolella. Tämä oli uusiseelantilaisten kipparin Peter Burlingin tarkoitus, sillä he vendasivat heti startin jälkeen oikealle. 

Italialaisilla tuuli shiftasi juuri, joten he eivät katsoneet voivansa vendata heti uusiseelantilaisten perään. Sitten uusiseelantilaiset saivat puolestaan toivomansa shiftin ja pääsivät edelle. Veneiden kohdatessa uusiseelantilaiset pakottivat italialaiset kääntymään. Seuraavalla kerralla, kun veneet kohtasivat italialaiset joutivat koukkaamaan uusiseelantilaisten perän taitse ja kotitiimi kontrolloi kisaa. Uusiseelantilaiset tulivat ensimmäiselle ylämerkille 7 sekunnin johdossa. 

Myötätuuliosuudella ero pysyi tasaisena. Italialaisilla alamerkin jiippi meni huonosti ja he jäivät uusiseelantilaisten huonoon ilmaan hetkeksi liian kauan. Seuraavalla ylämerkillä uusiseelantilaiset johtivat jo 27 sekunnilla.

Loppu kilpailu meni uusiseelantilaisten komennossa. Te Rehutai -veneen johto kasvoi käännös käännökseltä ja oli lopussa 46 sekuntia. Uusiseelantilaiset voittivat lähdön ja koko kilpailun 7–3 ja näin America’s Cup säilyy puolustavan mestarin palkintokaapissa. 

Uudessa Seelannissa ja Aucklandissa erityisesti on tänään suuren urheilujuhlan tuntua. Kaikki kynnelle kykenevät ovat juhlimassa kansallissankareitaan ja luvassa on suomalaisten torille ryntäystä lähentelevä kansanjuhla. Palkintojenjaon jälkeen nähdään ilotulitus. Onnea Uusi-Seelanti, Te Rehutai ja Emirates Team New Zealand!

www.americascup.com