Nykyisten sääntöjen mukaan puolustava mestari määrittelee seuraavan kisan säännöt eli protokollan yhteistyössä virallisen haastajan kanssa. Nyt osapuolet siis ovat Emirates Team New Zealand ja haastajana INEOS Britannia. Nyt nämä 37. America’s Cupin säännöt on julkistettu. Tavoitteena on ottaa huomioon karkaavat kulut ja nykyajan vaatimus kestävästä toimintatavasta.

Uusien sääntöjen mukaan tiimit voivat rakentaa kisaa varten vain yhden uuden AC75-veneen. Myös kantosiipien ja eräiden muiden komponenttien lukumäärää on rajoitettu. Uutuutena esiteltiin AC40-luokka, jota tiimit voivat käyttää testi- ja treenialustana. Testausjakson jälkeen nämä veneet toimivat sitten samoilla komponenteilla yksityyppiluokkina uusissa naisten ja nuorten America’s Cup -regatoissa.

Varsinaisen AC75 kisaveneenmiehistön maksimimäärä on tiputettu uusissa säännöissä yhdestätoista kahdeksaan. Samalla veneen paino tippuu tonnilla ja kulujen kerrotaan myös pienenevän. Säännöissä on myös lisää yksityyppiluokkamaisia elementtejä, kuten yhteinen starttiohjelmisto. 

Tiedonjakoa paikallisolosuhteista on säännöissä vahvistettu ja uudet säännöt määrittävät AC75-luokan kilpailuluokaksi kaksiin seuraaviin Cuppeihin. Lisäksi säännöissä on pykälä, joka velvoittaa tiimit osallistumaan mahdollisen taustoittavan dokumenttisarjan tekoon.

Kaikesta on siis sovittu, paitsi kisojen pitopaikasta. Seuraava America’s Cup käydään vuonna 2024. Lisätietoa ja tarkempaa aikataulua on lupailtu 2022 maaliskuun lopussa.

www.americascup.com