Veneveistämö ja teknologiayritys Candela on suomalaisillekin tuttu, sillä yhtiön valmistamaa kantosiiville nousevaa Seven-sähkövenettä on markkinoitu ja myyty täällä vuodesta 2019.

Nyt Tukholman kaupunki ilmoittaa testaavansa Candelan valmistamia foilaavia vesibusseja joukkoliikenteessä. Kyseessä eivät ole mitkä tahansa lotjat, vaan tiettävästi maailman nopeimmat sähkötoimiset matkustaja-alukset.

Candela P-30 on foilaava sähkövesibussi

Mallinimellä P-30 kulkevan vesibussin ensimmäiset koeajot on määrä aloittaa vuonna 2023. Candelan tiedotteen mukaan alus kuluttaa 80 prosenttia vähemmän energiaa kuin vastaavat dieselalukset. Merkittävä etu kaupunkiolosuhteissa on myös foilaavan aluksen mukavuus: kantosiipien varassa aaltojen yläpuolella liitävä alus ei aaltoja noteeraa.

– Olemme iloisia siitä, että tukholmalaiset saavat tilaisuuden testata uutta ruotsalaista teknologiaa. Uskomme että innovaatio tulee mullistamaan meriliikennettä kaikkialla maailmassa. Nykyisiin matkustajalauttoihin verrattuna nämä alukset tulevat olemaan hiljaisempia ja mukavampia, Candelan toimitusjohtaja Gustav Hasselskog kertoo.

Noin 12 metriä pitkään vesibussiin sopii 30 matkustajaa. Paatin matkanopeus on 23 solmua, jolloin sen toimintamatka on 60 mailia. Sen huiput huitelevat peräti 30 solmussa, joka tekee siitä maailman nopeimman sähkötoimisen matkustaja-aluksen.

candelaspeedboat.com