Huhut Cannesin venemessujen peruuntumisesta lähtivät liikkeelle viime viikolla, mutta messujärjestäjä Reed Expon virallista tiedotetta asiasta saatiin odottaa aina viikonlopulle saakka. Siinä viime hetken peruutuksen annettiin ymmärtää johtuneen lähinnä Ranskassa valtiovallan ja paikallishallinnon välissä operoivan Alpes-Maritimes provinssin prefektin päätöksestä.

Prefektin toimisto vastasi omalla tiedotteella, jossa se kiisti kieltäneensä messutapahtuman järjestämisen, mutta vaatineensa poikkeusjärjestelyiden laajentamista ja syventämistä. Päätöksen niiden toteuttamisesta tai messujen peruuttamisesta teki Reed Expo. Messujärjestäjä vastasi julkaisemalla perusteellisemman ja laajemman tiedotteen, ja lusikkansa soppaan heitti myös messujen järjestämistä toivonut Cannesin kaupunki, joka asettui pormestarin allekirjoittamalla tiedotteella ihmettelemään ja arvostelemaan prefektin toimia.

Vielä elokuun alussa Cannesin venemessujen toteutuminen näytti jos ei nyt todennäköiseltä niin ainakin mahdolliselta. Ranskan hallitus oli linjannut yli 5 000 hengen yleisötapahtumien järjestämisen mahdolliseksi syyskuun alusta alkaen, toki korona-aika huomioiden. Cannes venemessujen oli määrä käynnistyä 8. syyskuuta.

Kesän jälkeen koronatapauksien määrä kääntyi myös Ranskassa kasvuun, minkä seurauksena Ranskan hallitus tiukensi linjaa 13. elokuuta ja kielsi yli 5 000 hengen yleisötapahtumat lokakuun loppuun saakka.

Tämän jälkeen Reed Expo laati yhdessä Cannesin kaupungin ja paikallisten terveysviranomaisten kanssa aiempaa tarkemman ja kattavamman suunnitelman, jota noudattamalla messut voitaisiin poikkeusluvalla järjestää.

Reed Expon ja aluehallinnon suunnitelma ei kuitenkaan riittänyt prefektille, joka lisäsi omaan kompromissiehdotukseensa muun muassa vaatimukset näyttelyn aukioloaikojen pidentämisestä, messujen jakamisesta kahteen alueeseen, sisäänpääsyn sallimisen vain ennakkoon rekisteröityneelle yleisölle ja ammattilaisille, yksisuuntaisen ja kontrolloidun näyttelyalueen kiertosuunnan järjestämisen, yleisömäärän rajoittaminen 5 000 kävijään kerrallaan sekä näyttelyssä työskentelevän henkilökunnan koronatestaukseen velvoittamisen.

Lopulta Reed Expo katsoi ainoaksi vaihtoehdoksi peruuttaa koko messut. On hyvin mahdollista, että päätökseen vaikutti taustalla myös muut taloudelliset syyt. On selvää, ettei vallitsevassa koronatilanteessa messuille olisi osallistunut viime vuosilta tuttua määrää näytteilleasettajia saati yleisöä.

Seuraavat Cannesin venemessut on tarkoitus järjestää 7.–12. syyskuuta 2021.

www.cannesyachtingfestival.com