EKA Composite on viime vuodenvaihteessa käynnistetty yritys, joka jatkaa vuonna 1979 perustetun ja vuosien saatossa Suomen johtavaksi 30–50-jalkaisten injektio- eli alipainelaminoitujen venerunkojen valmistukseen erikoistuneen Scandi Yachtsin toimintaa. EKA Compositella on Oravaisissa yli 11 000 neliömetrin tuotantotilat.

Inhan kanssa tehty yhteistyösopimus laajentaa EKAn toiminnan injektiolaminoitujen veneen lujitemuovirakenteiden valmistamisesta myös valmiiden veneiden kokoonpanoon. Venetuotanto käynnistyy elokuussa Yamarin Cross 75:n kokoonpanolla. Myöhemmin tuotantoa laajennetaan hallitusti Buster Magnum Cabinin ja Buster Phantom Cabinin lujitemuoviosien valmistuksesta myös kyseisten mallien kokoonpanoon. Sopimuksen myötä Inhan venevalmistuksessa tullaan siirtymään EKAlla valmistettavien osien ja mallien osalta alipainelaminointiin. 

– Pitkäaikainen kumppanuus Inhan Tehtaiden kanssa on tärkeä askel EKA Compositen tiellä jatkaa alipainelaminoinnin kehittämistä entistä pienempien veneiden valmistuksessa. Haluamme tarjota yhteistyökumppaneillemme kokonaisvaltaisen ratkaisun, jossa voimme olla mukana aikaisessa vaiheessa tuotekehitysprosessissa vaikuttamassa materiaali- ja tuotantomenetelmävalintoihin. Tämän lisäksi tarjoamme muottivalmistusta, lasikuituosien ja -rakenteiden valmistusta alipainetekniikalla sekä valmiiden tuotteiden kokoonpanoa, kertoo EKA Compositen toimitusjohtaja Mikael Strand.

Alipainetekniikka mahdollistaa korkealaatuiset ja kestävät tuotteet, joilla on pitkä käyttöikä sekä kevyemmät ja jäykemmät komponentit, mitkä puolestaan parantavat osaltaan lopputuotteen polttoainetaloudellisuutta ja hiljaisuutta. Injektiotekniikalla voidaan myös pienentää valmistuksen päästöjä ja vähentää materiaalinkulutusta valmistusprosessissa.

– EKA Composite on tarttunut tärkeään osa-alueeseen lähtiessään kehittämään injektiolaminointitekniikkaa sarjatuotantoa varten veneteollisuuden tarpeisiin. Seuraamme myös yhdessä EKAn kanssa tiiviisti materiaalirintamalla tapahtuvaa kehitystä ja siirtymää kierrätettyjen kuitujen ja vahvikkeiden käyttöön lasikuitutuotannossa, kertoo Inhan Tehtaiden toimitusjohtaja Christopher Sjöblom.

www.ekacomposite.com

www.buster.fi

www.cross.boats