Kisa on purjevenevalmistajien keskuudessa varsin arvostettu ja jo ehdokaslistalle pääsemistä pidetään hyvänä saavutuksena. Jury on purjehtinut ja tutkinut kaikki veneet viime syksyn ja talven aikana ja nyt on palkintojenjaon aika. 

Parhaan luksusmatkaveneen tittelistä kilpailivat Arcona 50, Contest 50 CS, Jeanneau Yachts 55 ja Xc 47. Kategorian voitti kuvassa seilaava ruotsalainen Arcona 50, jonka on piirtänyt tanskalainen X-Yachtseista tunnettu Niels Jeppesen. Tuomaristo vakuuttui Arconan tasaisesta suorituksesta ja laadusta.

Parhaan monirunkoveneen tittelistä kilpailivat HH 44, Neel 52 ja Outremer 52. Titteli meni ranskalaiselle Outremer 52:lle, jonka monipuolisuus ja tasainen suorituskyky ilahduttivat tuomaristoa. 

Parhaan perheveneen tittelistä oli kova kisa Bavaria C46:n, Beneteau Oceanis 37.1:n, Dufour 41:n, Elan Impression 43:n, Hanse 410:n, Maxus 350:n ja RM1380:n välillä. Ruuhkaluokan voiton vei saksalainen Bavaria 46, jonka hyvät purjehdusominaisuudet yhdistettynä tilaviin ja laadukkaisiin sisätiloihin sarjavalmistetussa veneessä riittivät tuomariston mukaan tekemään eron muihin.

Paras erikoisvene -tittelistä kilpailivat Cape Cod 767, Flaar 24, Jeanneau Sun Fast 30 OD, Pointer 30, Saffier SE 24 LITE ja Shogun 43. Kisan vei nimiinsä Saffier, jonka rungon muoto yhdistettynä moderniin rikiin takaa hauskan kyydin tuulen suunnasta riippumatta. Hollantilaisella Saffierilla on myös perinteitä näiden purjeveneiden ”oscarien” voitosta, nyt tuli valmistajalle viides titteli.

Juryn erikoismaininnan kestävästä kehityksestä sai Bestevaer 36, joka käyttää kierrätettäviä materiaaleja kaikessa mahdollisessa. Vene on kierrätettävyydestään huolimatta varsin vankasti rakennettu pienempi vene, joka sopii veneilyyn myös rankemmissa olosuhteissa.

EYOTY-palkinnot jaettiin Düsseldorfin messuilla kuluvan kuun 20. päivä. Totalvene onnittelee voittajia ja ehdolle päässeitä.

www.europeanyachtoftheyear.com