Ilmatieteen laitoksen jääkartat lupaavat hyvää "himoveneilijöille", jotka haluavat mahdollisimman pitkän veneilykauden ja pyrkivät keväällä laskemaan veneensä ensimmäisten joukossa heti jäiden väistyttyä. Vaikka nyt on meneillään pakkasjakso, meri on Suomenlahdella jo avoinna niemenkärjissä ja ulkosaariston rajoilla.

Sosiaalisen median veneilyryhmissä innokkaimmat traileriveneilijät ja urheilukalastajat kertovat jo toisilleen, miltä rampeilta voi vesille yrittää. Helsingin Meriveneilijät taas kertoivat Facebook-sivuillaan, että ensimmäinen venekunta on jo viettänyt yön venekerhon vierasvenesatamassa.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Patrick Eriksson kertoi Helsingin Sanomien uutisessa viime viikolla, että jäätalvi on ollut leuto Suomenlahden lisäksi myös muualla Itämerellä. Merijään muodostus lähti käyntiin vasta tammikuussa. Helmikuun lauha sää pysäytti jään leviämisen.

Erikssonin mukaan tavallinen helmikuu on yleensä sellainen, jolloin jäät lisääntyvät ja paksuuntuvat. Sitä ei ole tänä talvena tapahtunut. Edes kylmä maaliskuu ei toisi enää merkittävää lisäjäätymistä etelärannikolle.

Lisätietoja jäätilanteesta:

– Ilmatieteen laitoksen jääkartat merialueille.
– Suomen ympäristökeskuksen jäätiedot sisävesille.

Lauttasaaressa Helsingissä Maritimin veneramppi oli maanantai-iltapäivällä täysin jäätön. Myös uutisen aloituskuva on otettu samasta rannasta samana päivänä (11.3.2019).