Matkan aikana alus kerää tietoa meren tämänhetkisestä tilasta ja toimii samalla esikuvana uusien itseohjautuvien valtamerten tutkimusalusten kehittämiselle. The Mayflower on suunniteltu keräämään merestä tietoa turvallisesti, erilaisiin tilanteisiin sopeutuvasti ja kustannustehokkaasti. MAS kykenee yhteistyöhön tutkijoiden ja muiden autonomisten alusten kanssa ja sen tavoitteena on auttaa ymmärtämään tämän hetken kriittisiä kysymyksiä, kuten ilmaston lämpenemistä, mikromuovijätteen kertymisestä valtameriin ja merinisäkkäiden suojelutarvetta.

Mayflower hyödyntää tekoäly- ja pilviratkaisuja sekä muita teknologian mahdollistamia keinoja navigoidessaan reitin määränpäähänsä. Alus osaa tunnistaa konenäön, tutkajärjestelmien ja lukuisten sensorien välittämän datan perusteella etenemiseen vaikuttavia asioita tai mahdollisia vaaroja.

Aluksen matkaa voi seurata osoitteessa https://mas400.com. Interaktiivinen portaali tarjoaa live-päivityksiä aluksen sijainnista, olosuhteista ja sen eri tutkimusprojekteista.