Mennyt talvi alkoi leutona, mutta muuttui ankarammaksi helmikuussa. Yhtä vaille kaikki Suomen jäänmurtajat olivat talven aikana tositoimissa. 

– Talvimerenkulussa varaudutaan talveen hyvissä ajoin, mutta talven kovuuteen liittyvä tarkempi ennustaminen onnistuu aikaisintaan tammikuun lopulla. Juuri päättyneellä kaudella näiden tarkkojen ennusteiden laatimisen haastavuus näyttäytyi käytännössä. Tämän vuoksi Suomella on oltava varattuna myös ankaran talven olosuhteissa ulkomaankaupan merikuljetusten sujuvuuden varmistamiseen tarvittava jäänmurtokapasiteetti, toteaa Väyläviraston merenkulkuyksikön päällikkö ja vesiliikennejohtaja Jarkko Toivola.

Kuluneella kaudella Väyläviraston käytössä oli Arctian seitsemän jäänmurtajaa sekä yksi Alfons Håkansin jäänmurtaja. Avustuskausi Perämerellä oli 142 vuorokauden pituinen ja Suomenlahdella 70 vuorokauden pituinen.

Yhteensä jäänmurtajat liikkuivat merialueilla runsaat 60 000 merimailia, eli matkassa noin 2,5 kertaa maapallon ympäri.

Saimaalla jäänmurtoa tehtiin kahdessa jaksossa, kolmen murtajan voimin. Saimaalla ensimmäinen jakso alkoi 10.12.2020 ja päättyi 5.2.2021. Toinen kausi alkoi 21.3.2021 ja päättyi 29.4.2021. Saimaan jäänmurto sai kuluneella kaudella merkittävän vahvistuksen, kun kuvassa oleva Väyläviraston omistama irtokeula Saimaa liittyi jäänmurtovahvuuteen. 

www.vayla.fi