Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan heinäkuussa hukkui 15 ihmistä. Viisi hukkumista tapahtui uidessa, kaksi vesiliikenteen yhteydessä ja kaksi tahattomasti veteen putoamisen seurauksena. Kuudessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Suomessa on tammi-heinäkuun aikana hukkunut 45 ihmistä, näistä kesä-heinäkuussa 28.

 screenshot 2023 08 03 at 125617

SUH:n ennakkotilastoihin perustuva kuva vuoden 2023 hukkumisista. Kuva: SUH

Hukkumistilastoissa laskeva trendi

SUH:n ennakkotilastot paljastavat valonpilkahduksia synkkien hukkumistilastojen keskellä. Kesäkuussa hukkui 13 ihmistä, mikä on 6 alle viimeisen 20 vuoden (2004–2023) kesäkuisen keskiarvon (19). Heinäkuussa luku oli 15, mikä on liki puolet vähemmän kuin samaisen aikavälin heinäkuun keskiarvon (28). Alkukesän (kesäkuu-heinäkuu) aikana hukkuneiden luku on 28, alittaen merkittävästi viimeisen kahdenkymmenen vuoden keskiarvon 47 yhdeksällätoista tapauksella. Kyseiset luvut antavat aihetta toivoon ja saattavat viitata positiiviseen kehitykseen kansalaisten vesiturvallisuusasenteissa.

– Heinäkuun ennätyssateet ja hellepäivien vähäinen määrä ovat varmasti olleet osasyynä tämän vuoden heinäkuun lukujen laskuun. Kuitenkin syiden ymmärtäminen on monimutkaisempaa. On mahdollista, että viimeaikaiset vesiturvallisuuskampanjat ja muu työ vesiturvallisuuden eteen ovat lisänneet yleisön tietoisuutta ja johtaneet turvallisempiin käytäntöihin vesillä. Lisäksi emme voi aliarvioida aktiivisen sitoutumisen merkitystä vesiturvallisuusohjeiden noudattamisessa, viranomaisten ja järjestöjen ponnisteluissa tällä alalla sekä yleisen ilmapiirin positiivista muutosta. Nämä tekijät ovat varmasti yhdessä vaikuttaneet rohkaiseviin tilastoihin, joita nyt näemme, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

 www.suh.fi