Suomen veneilyturvallisuus on hieman parantunut viime vuosien aikana. Veneilyonnettomuuksien määrä ei ole veneilyn suosion kasvaessa merkittävästi muuttunut ja kuolemaan johtavat onnettomuudet ovat pitkällä aikavälillä vähentyneet.

Vuonna 2023 Suomen vesialueilla menehtyi 34 ihmistä. Kasvua edeltävään vuoteen on seitsemän henkeä. Esimerkiksi vuonna 2018 vastaavia kuolemantapauksia oli peräti 52.

Vuonna 2023 veneilyonnettomuuksissa menehtyneistä miehiä oli 32 ja naisia kaksi. Lisäksi kuolonuhreista yli 55 vuotta täyttäneitä oli enemmän kuin kolme neljästä. Eniten kuolemaan johtaneita onnettomuuksia tapahtui Vuoksen vesistön alueella ja Suomenlahdella. Näillä alueilla on tapahtunut jopa moninkertaisesti enemmän menehtymisiä parin vuoden takaisiin tapauksiin nähden.

Alkoholi, pelastusliivittömyys ja kiikkerä vene kasvattavat hukkumisriskiä

Suurin osa kuoleman johtaneista onnettomuuksista tapahtuu soutuveneillä ja pienillä perämoottoriveneillä. Onnettomuudet johtuvat harvemmin teknisistä vioista tai säästä. Yleensä syinä on puutteellinen varautuminen ja inhimilliset tekijät. Alkoholi on osallisena reilusti yli puolessa kuolemantapauksista.

– Alkoholi, pelastusliivittömyys ja kiikkerä vene: tämä kolmikko lisää onnettomuusriskiä vesillä merkittävästi. Pelastusliivien tai muiden kelluntapukineiden käyttö kaikissa veneissä vähentäisi kuolemaan johtavia onnettomuuksia. Kiikkerään veneeseen vedestä kiipeämisen harjoittelusta olisi hyötyä meille kaikille. Lisäksi korkki on syytä pitää kiinni vesillä ja ennen sinne lähtöä. Jokainen vesillä liikkuja voi parantaa omaa ja muiden turvallisuutta omalla asenteellaan ja fiksulla toiminnallaan", toteaa johtava asiantuntija Kimmo Patrakka.

Turvallisen veneilyn muistilista: 

  • Varmista, että tunnet veneesi ja että veneesi on ehjä ja turvallinen. Tarkista myös varusteiden kunto ja että kaikki tarvittava on mukana.
  • Tarkista veneilyolosuhteet ennen vesille lähtöä.
  • Jos veneily vaatii reittisuunnittelua, ota mukaan myös ajantasaiset merikartat. Kerro läheisillesi suunniteltu reitti.
  • Varmista polttoaineen riittävyys, varaa reservi.
  • Ota väistämissäännöt haltuun. Tutustu vesiliikennelakiin ja veneen päällikön vastuisiin.
  • Tallenna puhelimeesi meripelastuksen hätänumero: 0294 1000. Sisävesillä hätäilmoitus tehdään numeroon 112.
  • Lähde vesille ainoastaan selvin päin. Pue pelastusliivit tai muut kelluntapukineet ennen lähtöä tai pidä ne helposti saatavilla. 

Vesiliikenneonnettomuustilasto: https://tieto.traficom.fi/fi/tilastot/vesiliikenneonnettomuustilasto

www.traficom.fi