Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt ovat tänä vuonna suorittaneet 1 467 pelastus- ja avustustehtävää vesillämme, joissa apua saivat yhteensä 2 824 ihmistä. Näistä kolme pelastettiin välittömästä hengenvaarasta. Kiireisintä Meripelastusseuralla oli Suomenlahdella, missä suoritettiin kolmannes kaikista tehtävistä.

– Niin tehtävien määrän kuin laadunkin suhteen ollaan hyvin lähellä viime vuotta. Tyypillinen asiakkaamme on moottoriveneilijä, joka on joutunut vesillä pulaan jonkin teknisen ongelman vuoksi, kertoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.

Syyskelit lisäävät riskejä

Huviveneily vähenee syksyn edetessä, mutta samalla riskit kasvavat pimeyden, kylmien vesien sekä nopeasti muuttuvien keliolosuhteiden takia. Marko Stenberg muistuttaa, että veneilystä voi kuitenkin nauttia pitkälle syksyyn, kunhan varautuu ja varustautuu oikein.

– Syksyllä kulkuvalojen ja huolellisen tähystämisen merkitys lisääntyy. Säätä tulee seurata koko ajan, koska se voi muuttua yllättävän nopeasti huonoksi. Kylmyyttä vastaan kannattaa suojautua lämpimällä kerrospukeutumisella, jonka päällimmäinen kerros on vedenpitävä. Ja ne pelastusliivit kannattaa pukea päälle, Stenberg päättää.

Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi jatkuu paikkakunnasta riippuen marras-joulukuulle tai jäiden tuloon asti. Vesillä saa ympäri vuoden apua hätänumerosta 112 ja meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000. Meripelastusseuran ylläpitämä, veneilijöiden kiireettömiin avunpyyntöihin tarkoitettu Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30 päivystää lokakuun loppuun.

www.meripelastus.fi