Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tiedotteen mukaan lauttayhtiö Finferries kuljetti vuoden 2023 aikana Vartsalan reitillä noin 150 000 ajoneuvoa. Vartsalan lauttapaikan kasvavien liikennemäärien myötä tarve isommalle lossille on kasvanut.

Nauvo–Korppoo-reitti on Saaristomeren vilkkain lossireitti. Finferries kuljetti reitillä viime vuonna yhteensä 238 000 ajoneuvoa. Lauttapaikalla on liikennöinyt alkuvuodesta 2023 lähtien akkukäyttöinen L-317-sähkölossi, joka kykenee kuljettamaan 200 tonnia tai 52 henkilöautoa, sekä osan kaudesta dieselkäyttöinen lossi L-197, jonka kapasiteetti on 130 tonnia tai 30 henkilöautoa.

Liian suuri

L-317 -lossin ongelmana on ollut sen liian suuri koko suhteessa lauttaväylän pituuteen, joka on 792 m. Suuren lossin lastaus ja purku vievät enemmän aikaa kuin lauttaväylän ylitys, jolloin lossi muodostaa pullonkaulan Saaristotien liikenteeseen. Teoriassa Saaristotien liikennemääriin sopiva kapasiteetti ei toimi optimaalisesti käytännössä. Lauttapaikan aikataulua on jouduttu harventamaan ja asiakkaiden näkökulmasta palvelutaso on heikentynyt aikataulun mukaisten vuorojen määrässä mitattuna.

Siksi L-317 siirretään liikennöimään Vartsalan lossireitille, joka lukeutuu maamme vilkkaimpiin. Reitillä kuljetettiin viime vuonna yhteensä noin 150 000 ajoneuvoa. Lauttareitin pituus on 952 m. Reitillä liikennöi dieselkäyttöinen lossi L-198, jonka kapasiteetti on 130 t ja 36 henkilöautoa. Lossiin L-198 tehdään alkuvuoden 2024 aikana mittava perusparannus ja sen myötä lossi muutetaan akkukäyttöiseksi sähkölossiksi.

Kasvavat liikennemäärät

Lossi L-198 on vastaavasti liian pieni Vartsalan lauttapaikan kasvaville liikennemäärille. Ahvenanmaan maakuntahallituksen Vuosnaisten ja Åvan väliseen liikenteeseen hankkima suurempi lautta-alus tulee lisäämään merkittävästi Vartsalan lauttapaikan liikennettä ja ruuhkautumista etenkin sesonkikautena, jolloin suuremmalle lossille on selvä tarve.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Suomen Lauttaliikenne Oy ovat yhdessä käyneet keskusteluja lossiliikenteen kehittämiseksi.

Alla on esitetty Vartsalan ja Nauvo-Korppoon lauttapaikkojen palvelutasoihin tehtävät muutokset, jotka parantavat liikenteen sujuvuutta, lisäävät kapasiteettia ja vähentävät päästöjä.

www.ely-keskus.fi