Ensimmäisen kerran konseptimuodossa kesäkuussa 2022 esitelty 12 metriä pitkä ja 4,5 metriä leveä P-12 käyttää tietokoneohjattuja kantosiipiä, tai niin sanottuja foileja, nostamaan aluksen rungon irti veden kitkasta.

Kun alus liikkuu foilien varassa yli 18 solmun nopeudella, se kuluttaa 80 prosenttia vähemmän energiaa kuin perinteiset nopeat matkustaja-alukset. Innovaatio ratkaisee ne keskeiset haasteet, jotka ovat tähän mennessä estäneet sähkökäyttöisten, nopeiden alusten laajamittaisen käyttöönoton: rajoitetun toimintasäteen ja hitaat nopeudet perinteisten runkojen suuren energiankulutuksen vuoksi.

Candela P-12 rikkoi koeajon aikana 30 solmun huippunopeuden, mikä on ennätys sähkökäyttöisille matkustajalaivoille. Jopa 50 meripeninkulman toimintasäteellään se on myös ensimmäinen sähköalus, joka – ainakin teoriassa – kattaisi suurimman osan rannikkoliikenteen tarpeista.

Vapautus nopeusrajoituksista?

Testit vahvistivat myös P-12:n vähäisen aallonmuodostuksen, eli se ei aiheuta eroosiota rannoille eikä vahingoita laitureita ja niihin kiinnittyneitä aluksia. Candelan mukaan tämä avaa mahdollisuuden poikkeuksiin kaupunkien keskustojen, kapeikkojen ja vilkkaasti liikennöityjen väylien nopeusrajoituksissa.

Candela myy 30-paikkaista P-12 Shuttle -versiota hintaan 1,7 miljoonaa euroa, joka yrityksen mukaan vastaa samankokoisten polttomoottorikäyttöisten alusten hintaa. Samalla sen kerrotaan olevan merkittävästi edullisempi kuin muut sähkövaihtoehdot. Huokeahko hinta on foilitekniikan ja virtaviivaistetun sarjatuotannon summa.

– P-12:n avulla emme tarjoa vain nopeampaa ja mukavampaa sähköistä vaihtoehtoa fossiilipolttoaineilla toimiville aluksille. Mahdollistamme myös operaattoreille siirtymisen kestäviin ja kannattaviin aluksiin, mikä on olennainen askel kohti puhtaita meriä ja järviä, sanoo Erik Eklund, Candelan kaupallisten alusten johtaja.

P-12 tarjoaa dieselkäyttöisiin aluksiin verrattuna jopa 90 prosentin säästön polttoainekustannuksissa. Candelan itse kehittämät ja rakentamat C-Pod-moottorit tarvitsevat vain vähäistä huoltoa, ja P-12 on suunniteltu yhden hengen hallittavaksi, mikä vähentää kustannuksia entisestään. Matkustajakilometriä kohden laskettuna Candela laskee P-12:n säästävän jopa 50 prosenttia kustannuksia.

Kolme versiota

P-12 taipuu moneksi. Se on suunniteltu sopimaan erilaisiin käyttötapauksiin ja asiakkaistarpeisiin, julkisesta liikenteestä räätälöityihin yksityisiin kuljetuksiin. P-12 tulee saataville kolmena versiona, jotka ovat P-12 Shuttle, P-12 Business ja P-12 Voyager.

Shuttle-konfiguraatiossa on istumapaikat 30 matkustajalle ja lastenvaunuille, pyörätuoleille sekä polkupyörille on varattu oma tilansa. Viimeksi mainitulla Candela haluaa edistää pyöräilyn integroimista joukkoliikenteeseen. Business-versiossa on ylellinen sisustus, jossa on istuimet 12–20 matkustajalle, ja runsaasti tilaa matkatavaroille. Muunneltavassa Voyager-versiossa asiakkaat voivat valita sisustuksen joustavasti, palvellen sekä yksityisasiakkaita että yritysasiakkaita.

Candela P-12 Shuttle liittyy osaksi Tukholman julkisen liikenteen verkostoa pilottitestissä vuonna 2024, lyhentäen matka-aikaa Ekerön esikaupungista keskustaan 55 minuutista 25 minuuttiin.

www.candela.com