Aina silloin tällöin eteen tulee jotain silmiä avaavaa, ja sähkömoottorien kohdalla se taitaa olla nyt tässä. Candelan C-Pod sopii kuin nakutettu foilaaviin moottoriveneisiin, ja tämän moottorin myötä nekin tuntuvat taas astetta todellisemmilta ja vakavammin otettavalta vaihtoehdolta ainakin yhdeksi moottoriveneilyvaihtoehdoksi tulevaisuudessa.

Candelan ensimmäinen tuotantovene C-7 on samalla maailman ensimmäinen tuotantoon ja myyntiin ehtinyt foilaava sähkövene. Se liitää kantosiipien varassa erittäin taloudellisesti ja kulkee hyvin jo pienellä teholla. Siihen auttaa kevyt hiilikuiturakenne ja foilausnopeuksissa äärimmäisen alhainen kulkuvastus. Aihio on sähköveneilyyn osuva.

C-7-huviveneen jälkeen Candela marssii vesiliikennemarkkinoille 12-paikkaisella P-12-taksiveneellä ja 30-paikkaisella P-30-vesibussilla. Molemmat ovat aaltojen yläpuolella äänettömästi foilaavia sähköveneitä. Matkustuskokemus poikkeaa vuoren varmasti nykykalustosta.

Tähän saakka Candelan suurin haaste on ollut löytää veneisiinsä sopivat moottorit. C-7:ssa on saksalaisen Torqeedon akku ja Deep Blue -moottorista jatkokehitetty propulsioratkaisu, joka muistuttaa tavallaan ylipiitkärkistä perämoottoria. Candela halusi tehdä asiat toisin ja kehittää kokonaan oman propulsioratkaisun, joka ei olisi vain polttomoottorin sähköversio. Sen haluttiin nousevan samalla mitalla olemassa olevien sähkömoottorien yläpuolelle kuin Candelan veneet ovat tehneet omalla sarallaan.

Tuloksena on Candela C-Pod. Se on 50 kilowatin eli 70 hevosvoimainen tehoinen ultrakompakti sähkömoottori, joka painaa vain 50 kiloa. Moottori on liitetty lineaarisesti suoraan kahta vastakkaisiin suuntiin pyörivää potkuria pyörittävään potkuriakseliin, ilman monimutkaista vaihteistoa. Moottori ja potkuriakseli on kääräisty hydrodynaamisesti muotoiltuun podiin, johon on integroitu kantosiipi, ja koko komeus potkureiniin kiinnitetty pystysuoraan evään.

Candelan tapauksessa C-Pod kompakti koko ja virtaviivainen muotoilu on tärkeää, sillä moottori sijoitetaan kokonaisuudessaan veden alle. Niin tehdessä ratkeaa myös yksi pienten mutta tehokkaiden sähkömoottorien ongelma: kuumeneminen ja jäähdytys. C-Pod on suunniteltu siten, että kaikki kuumenevat osat ovat aivan ulkokuoren tuntumassa, missä veden jäähdyttävä vaikutus on suurimmillaan.

Kun moottorin hyötysuhde on viritetty äärimmilleen, ei tehoa ole mitään järkeä hukata voimansiirron hävikkiin tai potkurin luistoon. Suoravetoisessa ja tuplapotkurillisessa C-Podissa nekin on minimoitu. Candela laskee tavanomaisen bensiiniperämoottorin muuttavan työntövoimaksi vain 19 prosenttia bensiinin energiasta, kun C-Podin hyötysuhteeksi ilmoitetaan tarkalleen 72,3 %.

C-Podin etuihin kuuluu myös vähäinen huollontarve. Siinä ei ole öljyjä saati muita nesteitä, eikä varsinaisesti mitään muutakaan huollettavaa. Huoltovapaaksi käyttöajaksi Candela arvio vähintään 3 000 tunnin suoritteen, joten huvikäytössä C-Podin voi odottaa kestävän kirjaimellisesti isältä pojalle.

Ensimmäisenä C-Pod nähdään tositoimissa kahdeksan metrisessä P-12-taksiveneessä. Se painaa noin 1 800 kiloa, mutta tarvitsee 25 solmun nopeudella foilaamiseen vain 15 kilowattia (noin 20 hv) tehoa. Vastaavan kokoinen ja painoinen perinteinen liukuvarunkoinen moottorivene tarvitsee vastaavaan nopeuden saavuttamiseen tyypillisesti nelin- tai viisinkertaisesti tehoa. P-30-vesibussiin C-Podeja tulee kaksi. Vasta sen jälkeen on huvivenesovellusten vuoro.

www.candela.com