Heinäkuulle tavallista viileämpi sää hillitsi vesiliikenteen määrää ja merivartiostoa työllistivät muun muassa konevikaiset veneet sekä useat karilleajot etenkin läntisellä Suomenlahdella. Meripelastus- ja avustustehtäviä suoritettiin neljäkymmentä, mikä on saman verran kuin edellisellä viikolla.

Lisäksi useita ylinopeuksia ajavia veneilijöitä ja vesijetillä liikkujia tavattiin Helsingin alueella. Viikon muistutusteemana merivartiostolla onkin merialueen nopeusrajoitukset ja aallokon muodostuskiellot. Niiden noudattamisella luodaan turvallisuutta sekä itselle että muille vesillä liikkujille ja ranta-alueilla oleskeleville. Merivartiosto valvoo rajoitusten ja kieltojen noudattamista tehostetusti koko veneilysesongin ajan.

Maanantaina 8.7. merivartioston kaksi partiota osallistui venepoliisin kanssa Merivoimien vuosipäivän paraatin turvaamiseen. Lisäksi merivartiosto osallistui Suomen EU-puheenjohtajakokouksiin liittyviin turvajärjestelyihin tekemällä vedenalaisia tarkastuksia muun muassa aluksiin ja laitureihin ja osallistumalla vieraskuljetuksiin.

Rajanylityspaikoilla tavattiin vääriä asiakirjoja ja avattiin uusia esitutkintoja

Sataman rajatarkastusyksikkö suoritti rajatarkastuksia reittiliikenteen lisäksi neljälletoista risteilyalukselle, mikä on tavanomainen määrä. Pietarin matkustaja-alus liikennöi Helsinkiin kuluneen viikon aikana yhteensä neljä kertaa ennalta ilmoitetun määrän mukaisesti. Lisäksi satamassa tutkittiin asiakirjojen aitoutta rajatarkastus- ja ulkomaalaisvalvontatehtävissä ja perehdyttiin uusimpiin väärennöstrendeihin.