Suomen ympäristökeskus SYKE tutkii kesällä mikromuovien määriä Itämerelle yhteistyössä seikkailija Kari ”Ruffe” Nurmen kanssa.

Ruffe aikoo purjehtia Itämerellä pysähtymättä noin 2 700 meripeninkulmaa (noin 5 000 km). Veneeseen kiinnitetään mikromuoveja keräävä haavi, jonka saaliin SYKE analysoi purjehduksen jälkeen.

Totalvene.fi uutisoi Ruffen purjehdusprojektista 7. helmikuuta.

– Tarkoitus on kerätä mikroroskaa Itämereltä ja verrata tuloksia SYKEn aiemmin tutkimusalus Arandalla keräämiin aineistoihin, merenhoidon erikoistutkija Outi Setelä SYKEn merikeskuksesta kertoo.

Ruffe kertoo olevansa innostunut, että voi purjehduksen ohessa edistää merentutkimusta.

– Huoli arktisen ympäristön tilasta oli yksi Huippuvuorten ympäripurjehdukseni teemoista. Olen todella innostunut mahdollisuudesta tehdä konkreettista yhteistyötä Itämeren hyväksi SYKEn kanssa, Ruffe sanoo.

Matkan aikana testataan myös uutta vedenalaista PowerRay-kuvauslaitetta, joka toimii kuten ilmassa lennätettävä drone-kuvauskopteri, mutta veden alla. Laitteella voi sukeltaa jopa 30 metrin syvyyteen. Ruffen mukaan tarkoituksena on selvittää, voiko sillä kuvata helpommin kuin sukeltamalla.

Ruffen purjehduksen ajatuksena on olla ”virtuaalinen Atlantin ylitys”. Hän purjehtii Kotkasta Pohjanmeren pohjukkaan ja sieltä alas Kielin edustalle Saksaan. Etäisyys on sama kuin tyypillisessä Atlantin ylittävässä purjehduksessa, jonka pääetappi kulkee Kanariansaarilta Karibianmerelle.

Tempauksella Ruffe haluaa osoittaa, että Itämeri on monien mahdollisuuksien meri, josta kannattaa pitää huolta.

Itämeren purjehduksellaan hänellä on veneenä sama 29 vuotta vanha 30-jalkainen Bavaria, jolla hän on purjehtinut yli 30 000 meripeninkulmaa. Atlantti veneellä on ylitetty kahdesti.