Turku on isännöinyt Tall Ships Races -tapahtumaa jo neljästi aikaisemmin vuosina 1996, 2003, 2009 ja 2017. Lisäksi Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi järjestettiin vuonna 2011 The Culture Tall Ships Regatta yhteistyössä Gdynian ja Klaipedan kanssa. Kaikilla kerroilla tapahtuma on ollut vuoden suurin yleisötapahtuma Suomessa.

Turulla on siis pitkät perinteet isäntäsatamana. Turkulaisten päätös hakea ensi vuoden isännyyttä on myös oiva osoitus positiivisesta tulevaisuudenuskosta koronakriisin keskellä. Lisäksi Purjelaivatapahtuma tukee Turun työtä Itämeren hyväksi, sillä tapahtuman painopisteet ovat nuorisotoiminnan ja kansainvälisyyden lisäksi vahvasti ympäristönsuojelussa.

Itämeren alueen seuraava Tall Ships Races järjestetään 27.6.–3.8.2021 ja Turkuun tapahtuma saapuisi suunnitelmien mukaan 7.–10.7.2021. Aloite Turun isännyyteen tuli Tall Ships Races -tapahtumat järjestävältä STI:ltä sen keskeytettyä neuvottelut Pietarin kanssa.

Vuoden 2021 alkuperäisen suunnitelman mukaan isäntäkaupungit olisivat olleet kisajärjestyksessä Klaipeda, Pietari, Tallinna, Maarianhamina ja Szczecin. Uudessa järjestyksessä Turku toimisi myös virallisen kilpailun ensimmäisen etapin Klaipeda–Turku maalikaupunkina.

Normaalisti isäntäsatamat valitaan ja järjestelyt aloitetaan noin kolme vuotta ennen tapahtumaa. Tiukka aikataulu ei kuitenkaan huoleta Turussa.

Tapahtumasta odotetaan yleisömenestystä, sillä edellisellä kerralla, kun Tall Ships Races järjestettiin Turussa 2017, Aurajoelle saapui 96 alusta 21 eri maasta ja tapahtumaan osallistui yli 500 000 kävijää. Toteutetun tutkimuksen perusteella tapahtuman aluetaloudelliset vaikutukset olivat 36–40 miljoonan euroa.