Kuolemaan johtaneet huviveneilyonnettomuudet ovat vähentyneet viime vuosina. Silti onnettomuuksia tapahtuu edelleen, etenkin Suomen sisävesillä. Vuonna 2023 huviveneonnettomuuksissa menehtyi 34 henkilöä.

Suurin osa kuoleman johtaneista onnettomuuksista tapahtuu soutuveneen tai pienen perämoottoriveneen kaatuessa. Pelastusliivien tai muiden kelluntapukineiden käyttö vähentäisi kuolemaan johtavia onnettomuuksia.

– Nyt on hyvä aika tarkastaa pelastusliivien ja paukkuliivien kunto. Jos liivien hankinta on uusi asia, kannattaa mennä asiantuntijaliikkeeseen. Monet onnettomuudet tapahtuvat tutuilla vesillä, joilla liiallinen turvallisuudentunne saattaa johtaa siihen, että pelastusliivit jäävät pukematta. Onnettomuustilanteet kehittyvät usein nopeasti, joten liiveistä on hyötyä vain, jos ne ovat päällä. Kukaan meistä ei ole vesillä voittamaton, mutta korvaamaton olet läheisillesi, sanoo Traficomin johtava asiantuntija Kimmo Patrakka.

Alkoholi heikentää veneilykykyä

Alkoholi on osallisena suuressa osassa kuolemaan johtaneissa veneilyonnettomuuksissa. Vesiliikennejuopumuksen raja on yksi promille, mutta onnettomuusriski kasvaa jo huomattavasti pienemmästäkin alkoholimäärästä. Huolimatta siitä kuinka taitava ja tottunut veneilijä on, alkoholi heikentää arviointi- sekä reagointikykyä ja riskinotto kasvaa.

Jo alle 0,5 promillen humalassa tarkkaavaisuus sekä arvostelukyky heikkenevät ja riskinotto kasvaa. Kun veren alkoholipitoisuus nousee yli 0,5 promilleen, kyky suoriutua tarkkaavaisuutta vaativissa tehtävissä huonontuu, koska aivojen koordinaatiokyky heikkenee.

Alkoholi lisää kömpelyyttä ja heikentää tasapainoa. Veneestä putoaminen ei ole selvänäkään vaaratonta, mutta alkoholia nauttineelle se on taatusti riski.

Traficom ja Alko kampanjoivatkin yhteistyössä kesällä Suomen veneilyturvallisuuden parantamiseksi. Veneilyyn liittyviä hukkumiskuolemia tapahtuu Vuoksen vesistön alueella enemmän kuin missään muualla Suomessa. Siksi veneilyturvallisuuskampanja näkyy erityisesti Alkon Itä-Suomen alueen myymälöissä kesäkuussa. Alueen Alkoissa saattaa myyjiä nähdä pelastusliiveissä kampanja-aikana tärkeästä asiasta muistuttaen.

– Meille Alkossa veneilyturvallisuus on tuttu aihe, jota olemme vuosien varrella pitäneet esillä erilaisin keinoin. Lähdimme mielellämme Traficomin kampanjaan mukaan, onhan alkoholiin liittyvien haittojen ennaltaehkäiseminen osa Alkon tehtävää. Haluamme muistuttaa suomalaisia siitä, että vesiselvänä, pelastusliivit päällä, olet parhaassa veneilykunnossa, toteaa Alkon Itä-Suomen alueen palvelujohtaja Jari Hiekkataipale.

Turvallisen veneilijän muistilista – ota ainakin nämä 10 asiaa huomioon

  1. Tunne veneesi ja varmista, että se on kunnossa ja turvallinen.
  2. Tarkista olosuhteet ennen vesille lähtöä.
  3. Ota mukaan ajantasaiset merikartat, jos reittisuunnittelu on tarpeen. Kerro läheisillesi reitistäsi.
  4. Varmista polttoaineen riittävyys ja varaa riittävä reservi.
  5. Muista väistämissäännöt ja tutustu vesiliikennelakiin ja veneen päällikön vastuisiin.
  6. Pue pelastusliivit tai muut kelluntapukineet ennen lähtöä. Pelastusliivit tulee olla kaikilla veneessä olijoilla.
  7. Pidä huoli myös muista varusteista ja niiden kunnosta. Moottoriveneestä ja yli 5-metrisestä purjeveneestä tulee löytyä airo, mela tai ankkuri köysineen tyhjennysväline ja veneen perämoottorin koon mukaan sammutin.
  8. Lähde vesille selvin päin. Nauti alkoholijuomat vasta maissa veneilyn jälkeen.
  9. Vältä veneilyä myös krapulassa, koska väsymys heikentää veneilykuntoasi.
  10. Tallenna puhelimeesi meripelastuksen hätänumero: 0294 1000. Sisävesillä hätäilmoitus tehdään numeroon 112.

Lue lisää sopivien pelastusliivien valinnasta, alkoholin vaikutuksesta veneilyyn ja muista turvallisen veneilyn vinkeistä osoitteessa puepelastusliivit.fi.