Uivassa on esillä oikeastaan kaikki merkittävimmät Suomen markkinoille mallivuodelle 2018 ehtineet uutuusveneet, mutta varsinainen kuorrutus kakulle on Uivassa ensiesittelyssä olevat mallivuoden 2019 uutuudet sekä Suomessa ensimmäistä kertaa esillä olevat venemallit.

Moottorivenepuolella uutuuksia riittää lähes kaikkiin veneluokkiin, alle viisimetrisistä avoveneistä aina suuriin matkaveneisiin. Purjeveneiden saaminen venemessuille esille on sen sijaan Suomessa yhä kiven takana: esillä olevien purjeveneiden määrä taitaa jäädä tällä kertaa alle kymmeneen.

Siitäkin joukosta löytyy toki mukavasti mielenkiintoa, sillä esimerkiksi More 40 ja Lagoon 40 ovat ensimmäistä kertaa nähtävillä Suomessa. Ne edustavastat tietyllä tapaa 40-jalkaisten luokan ääripäitä: More on yksirunkoinen vauhdikas matkavene, Lagoon tilava katamaraani. Perinteisempiä retki/matkapurjeveneitä edustavat messuilla ainakin Degerö 28, EF 341, Hanse 388, Jeanneau Sun Odyssey 319 ja Xc 35.

Moottoriveneissä alumiinirunkoisten avoveneiden ja erilaisten kalaveneiden suosio jatkuu, mikä näkyy myös uutuustarjonnassa. Uivassa ensiesiteltäviä kalaveneuutuuksia ovat muun muassa Aaltomarine 650 Fish, Apaji 540 Pro, Master Pro 470 ja 530 Fish sekä Suvi 50 Duo Fisher. Niistä vain viimeiseksi mainittu on lujitemuovivene, muut on tehty alumiinista.

Alumiiniveneiden luokkaan on rynnistänyt myös monta aiemmin pelkästään lujitemuoviveneiden valmistamiseen keskittynyttä venemerkkiä. Viimeisimmät niistä ovat kuopiolainen Bella-Veneet Oy ja Joensuun kupeessa Kontiolahdella toimiva AMT-Veneet Oy. Bella tuo uivaan koko neljän mallin Falcon-laivueen eli mallit BR 5, BR 6, BR 7 ja BR 8. AMT puolestaan ensiesittelee Uivassa 190 R Aluminium -mallin helmikuussa julkistetun 175 BR Aluminiumin rinnalle. Molemmilla alurunkoisilla AMT-malleilla on myös lujitemuovirunkoiset vastineensa.

Myös ohjaushyttiveneiden luokassa on esillä tuoretta tavaraa, sillä ennakkotietojen mukaan Uivaan ehtii maailman ensiesittelyyn ranskalaisen Jeanneau pienin katollinen malli Merry Fisher 605 Marlin sekä Ruotsin ylpeyden Nimbuksen uusi C9. Lisäksi ensimmäistä kertaa Suomessa nähdään Arronet 20'5 Surprise, Sting 730 Fast Track sekä XO Explorer. Buster esitteli oman luksusluokan yhteysveneensä eli Phantom Cabinin jo helmikuussa Vene Båt -messuilla, mutta sekin on luonnollisesti nyt esillä omassa elementissään eli vedessä.

Matkaveneluokan odotetuimpiin uutuuksiin kuuluu Grandezza 37 CA, joka saa Uivassa maailman ensi-iltansa. Samaan ensi-iltakategoriaan lukeutuu myös Sargo 31. Sen nimi on ennallaan, mutta sisätilojen tilaratkaisu muuttunut paljon.

Ensimmäistä kertaa Suomessa venemessuilla esiteltäviin matkaveneuutuuksiin kuuluvat muun muassa uudistunut Marex 320 Aft Cabin Cruiser, Jeanneaut Merry Fisher 1095, NC 33 ja Leader 36 sekä viisikymppinen italialaiskaunotar Pershing 5X.

Runsaasti huomiota avattavilla laitaterasseillaan kerännee myös jo helmikuussa Vene Båt -messuilla Messujen Matkaveneenä palkittu Galeon 470 Skydeck. Isojen moottorijahtien ystäville Uivan näyttelyalueen keskellä olevaan satamalahteen ankkuroidaan liki 20-metriä pitkä Princess, jonne näyttelyvieraita kuljetetaan tutustumaan ison maailman malliin apuveneellä eli tenderillä. Melko tyylikästä...

UIVA FLYTANDE 2018 aukioloajat:
To 16.8. ja Pe 17.8. klo 12–20
La 18.8. ja Su 19.8. klo 10–18

www.uiva.fi