Ulko-Tammio sijaitsee Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa Suomen kaakkoisrajalla, vain noin kuuden kilometrin päässä rajavyöhykkeeltä.

Kesällä 2023  kohteesta teki erityisen se, että matkailijoita pyydettiin pitämään puhelimet taskuissaan. Näin lomailijoita kannustettiin ottamaan vapaata sosiaalisesta mediasta sekä älylaitteista ja nauttimaan luonnonrauhasta. Kyseessä oli tiettävästi maailman ensimmäinen puhelinvapaa matkailukäytössä oleva saari. Puhelinvapaa Ulko-Tammio nousi uutiseksi ulkomaita myöten.

– On hienoa aloittaa matkailuvuosi 2024 vastaanottamalla tämä upea tunnustus yhdessä Metsähallituksen kanssa. Onnistuimme saamaan Ulko-Tammiolle huikeasti näkyvyyttä. Avasimme myös tärkeän keskustelun siitä, miten digivapaa hetki luonnossa lisää hyvinvointia, Visit Kotka-Haminan matkailujohtaja Johanna Tyynelä toteaa.

Matkailutoimittajien raati perustelee valintaansa myös sillä, että vaikka Itäisen Suomenlahden saaristo on ollut vähemmän tunnettu kuin Turun saaristo, on se luonnoltaan upea. Lisäksi saarilla on kiinnostavia sotahistoriallisia nähtävyyksiä, joita on kunnostettu.

Ulko-Tammio: kaksi vierassatamaa

Ulko-Tammioon omalla veneellä saapuvalle matkailijalle on tarjolla kaksi suojaisaa satamaa. Saari on kansallispuiston retkisaarista ainoa, jossa on laiturit. Sen luoteispuolella olevassa Länsilahdessa on vettä 1–3 metriä ja sinne johtaa paikallisesti merkitty väylä. Lahdessa on poijuilla varustetut arkku- sekä ponttonilaiturit useammallekin veneelle.

Saaren vastakkaisella puolella Itälahdessa veneen voi kiinnittää Itäsataman laituriin tai ankkuripaikoille kallion kupeeseen Saunalahdessa tai siitä etelään sijaitsevalla Kauniskalliolla. Useimpien rantautumispaikkojen kohdalla maissa on myös tulentekopaikat tai -katokset.

Ulko-Tammioon on mahdollista matkustaa myös vesibussilla Kotkasta.
.
www.visitkotkahamina.fi