Vesiliikenneonnettomuuksien ennakkotilaston mukaan vesiliikenteessä menehtyi tammi–elokuussa 24 ihmistä, mikä oli huomattavasti edellisvuosia vähemmän, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Vuoden 2019 tammi-elokuussa vesiliikenteessä kuoli 34 ihmistä ja vuosina 2016–2018 keskimäärin 32 ihmistä.

Mennyt kesä näkyy erilaisena myös veneiden ensirekisteröintitilastossa. Tämän vuoden huhti-syyskuussa rekisteröitiin 4 274 vesikulkuneuvoa, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

– Voi kyllä sanoa, että meillä on takanamme kaikkien aikojen veneilykesä ja näyttää, että veneitä on ollut liikenteessä huomattavan paljon vielä nyt syksylläkin, sanoo Traficomin tiiminvetäjä Suvi Toppari.

– Merkittävää on myös, että ennakkotilastojen mukaan kuolemaan johtaneita onnettomuuksia tapahtui huomattavasti edellisvuosia vähemmän. Toivottavasti tässä on takana pysyvämpi veneilyturvallisuuskulttuurin muutos.

Suomessa astui voimaan uusi vesiliikennelaki 1.6.2020. Vakavat veneilyonnettomuudet noudattivat kuitenkin perinteistä kaavaa. Suurin osa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista sattui jälleen soutuveneen tai pienen moottoriveneen kaaduttua tai kallistuttua äkisti. Joka toisessa onnettomuudessa oli syynä toimintavirhe ja joka kolmannessa alkoholi.

www.traficom.fi