Veneilijät sen tietävät. Veneily irrottaa arjesta, purkaa stressiä, nivoo yhteen vanhan ja uuden tiedon, rentouttaa ja lisää keskittymiskykyä. Se tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia toteuttaa unelmia ja kilpailuhenkisyyttä sekä saavuttaa uusia tavoitteita ja taitoja läpi elämän.

Veneilykipinä voi syttyä mistä vain. Toiset saavat sen verenperintönä, toisille se hivuttautuu ihon alle työkaverin kyltymättömästä innostuksesta. Jotkut meistä hurahtavat jaloon ajanvietteeseen venemessuilla. Siksikin, tai sen uhalla kannattaa suunnata koko perheen voimin venemessuille.

Pohjois-Euroopan suurin veneilytapahtuma Vene 19 Båt avautuu Helsingin Messukeskukseen pe–su 8.–17.2.2019. Luvassa on ohjelmaa, kilpailuja ja mahdollisuus kokeilla kalastusta ja erilaisia vesiurheilulajeja. Esillä on yli 500 uutta venettä, varusteita ja -tarvikkeita sekä harrastevälineitä.

Veneissä messujen sielu

Vaikka ohjelmat ja elämykset tuovat sisältöä messupäiviin, ovat uudet veneet vuodesta toiseen se todellinen syy saapua messuille. Pienet, suuret, matkaveneet, retkiveneet, avoveneet, alumiiniset, lujitemuoviset, puiset... kaikki saman katon alla nähtävissä ja kosketeltavissa sellaisena kuin ne ovat. Messuilla on tänäkin vuonna esillä yli 500 venettä, ja paikalla tietenkin asiantuntevat esittelijät. Totalveneen uutuusveneiden ennakkoon voi tutustua tästä. 

Alakerran halli 6 on kokonaisuudessaan omistettu veneille ja moottoreille. Klassikot löytyvät hallista 7 ja kalastusveneet hallista 2. Messujen veneet valitaan tänäkin vuonna tuttuun tapaan luokissa Messujen avomoottorivene, Messujen retkimoottorivene ja Messujen matkamoottorivene. Kotimaisen veneilymediasta kootun esiraadin valitsemat finalistit julkistetaan perjantaina 8.2. Voittajien julkistus on vuorossa Purjehdussatamassa keskiviikkona 13.2.

Uutuusveneistä innostuneiden kannattaakin ihan messukierroksen alkuun suunnata askeleet ohjelmalava Totalveneen Messiin, jossa esitellään messujen uutuusveneet, kertaillaan venemallityyppejä, tavataan venevalmistajien edustajia ja perehdytään myös pääkaupunkiseudun päiväretkikohteisiin. Messin löydät hallista 6.


Purjehdussatamassa opitaan ja tarinoidaan

Purjehdussatama hallissa 7 tarjoaa ohjelmaa niin aloittelijoille kuin kokeneillekin konkareille. Ohjelma jakautuu teemapäiviin, joita ovat purjehduksen aloittaminen ja matkapurjehdukset, matkapurjehduspäivä ja kilpapurjehdusilta sekä purjeveneen huolto. Kumpikin sunnuntai on perhepäivä. Ensimmäisen sunnuntain perhepäivässä tuodaan esille lasten purjehduskoulutusta ja paikalle saapuu nuorten juniorijoukkuepurjehduksen mestareita.

Purjehdussatamassa kuullaan myös viimeisimmät kuulumiset muun muassa Vendée Globe –yksinpurjehdukseen valmistautuvalta Ari Huuselalta ja perheensä kanssa maailman vesillä purjehtivalta Tuomo Meretniemeltä.

Vuoden 2018 matkapurjehtija ja ”ikiliikkuja” Ruffe Nurmi saapuu kertomaan kuulumisistaan ja julkistaa ensi kesän projektinsa.

Lisäksi tavataan huikea Ocean Ladies -naisisto, joka osallistui ja purjehti maaliin saakka ensimmäisenä suomalaisena naisistona ARC-purjehduskilpailuun Espanjan Las Palmasista Karibian St. Lucialle.

Pitkän linjan toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtanen kertoo viime syksynä julkaistun teoksensa taustoista. Riosta Rotterdamiin – Suomalaisten merimiesten satamareissuja kertoo nimensä mukaisesti merimiesten elämästä maissa.

Purjehdussatamassa on lauantaisin ja sunnuntaisin ohjelmaa aamusta iltaan, viikolla ohjelma painottuu myöhäiseen iltapäivään.

Tietoa, taitoa ja tekniikkaa

Venemestarin Telakan työnäytöksissä hallissa 4 kunnostetaan tänä vuonna kolmea erilaista venettä. Nämä ovat Windy 31 Tornado, Uttern 520 HT ja Buster S.

Työlistalla on muun muassa uimatason tiikin korvaaminen synteettiseksi, ankannokan, törmäyslistan, septitankin ja lämmityslaitteen asennus sekä runkoraidan kiillottaminen. Lisäksi yhteen veneeseen asennetaan uudet hienot istuinpehmusteet ja uusi törmäyslista. Työesitykset etenevät jaksoittain ja yleisö pääsee seuraamaan työn etenemistä vaihe vaiheelta siinä tahdissa kuin työt edistyvät esityksissä.

Työnäytösten lisäksi Telakalla on esityksiä vahinkovaurioiden korjauksesta, käytetyn veneen kuntokartoituksesta sekä veneen sähköturvallisuudesta ja verhoilukursseista. Telakan ohjelmaa painottuu viikonloppuihin, jolloin työnäytöksiä ja ohjelmaa riittää koko päiväksi, mutta myös keskiviikko- ja torstai-iltoina aherretaan.

Telakalta on kätevä siirtyä suoraan hallin 5 tarvike- ja varusteosastoille. Täältä löytyvät vaatteet, elektroniikka ja tarvikkeet. Hallissa 4 sijaitsevaan Veneilijän Kamapörssiin messuvieraat voivat tuoda hyväkuntoisia veneilytarvikkeita ja -varusteita myyntiin.

Kalastusta ja välineurheilua

Rapalan iso Kalatakuu Jättiakvaario -rekka kurvaa jälleen kerran messuille. Hallissa 2 ei luvata kalasaalista tänäkään vuonna, mutta paljon tietoa kalojen käyttäytymisestä ja vinkkejä kalastukseen kylläkin. Isäntänä häärää tuttuun tapaan Mikko ”Peltsi” Peltola.

Kalastusalue on nyt osa Uusi Aalto –aluetta, joten ison altaan reunalta löytyvät myös kalastusveneet. Alueella on luvassa vinkkejä muun muassa heittokalastuksesta, vetouistelusta ja talvikalastuksesta sekä kiihtyvää tahtia kehittyvästä kalastuselektroniikasta.

Kilpakalastaus nousee esiin erityisesti molempina lauantaina, jolloin järjestetään tarkkuusheittokisa, johon haastetaan mukaan tunnettuja kalastuspersoonia.

Uusi Aalto -alueen kolmessa altaassa myös yleisö pääsee kokeilemaan mm. wakeboardingia, suppailua, melontaa, kalastusta ja laitesukellusta. Uutena lajina esitellään swimrun eli uintijuoksu. Uusi Aalto tarjoaa mahdollisuuden osallistua veloituksettomille melonta- ja wakeboard-kursseille.

Kansainväliset Uusi Aalto Wake Jam -kisat järjestetään tänäkin vuonna ensimmäisenä viikonloppuna ja toisena sunnuntaina on junnujamit eli nuorten wakeboard-kisat. Kumpiakin kisoja voi seurata Uusi Aalto -alueen jättialtaalla.

Tukea Itämerelle

Tänä vuonna satavuotisjuhlaansa viettävä Messukeskus ohjaa juhlavuotensa lipputuottoja Itämeren suojeluun. Jokaisesta Itämerilipusta ohjataan euro messujen yhteistyökumppani Baltic Sea Action Groupin toimintaan.

Puhdas Itämeri –teemapäivänä perjantaina 15.2. BSAG kertoo Purjehdussatamassa, mitä Itämeren hyväksi voidaan tehdä. Sinileväkesästä ja tulevaisuuden näkymistä kuullaan John Nurmisen Säätiön edustajalta ja juhlavuottaan viettävä Pidä Saaristo Siistinä ry tarinoi 50-vuotisesta historiastaan.

www.venemessut.fi