Riski joutua venevarkauden kohteeksi on korkealla näin veneilykauden alussa ja tänä keväänä varkaustapauksia on ollut tavanomaista enemmän. Varkaudet ovat aina ikäviä ja voivat pilata pahimmillaan koko veneilykauden.

Alla muutama vinkki miten voit yrittää ehkäistä varkauden kohteeksi joutumista.

Yhteisvalvonta: Satamaan ja sen läheisyyteen kannattaa järjestää valvontaa, varsinkin mikäli alue ei ole aidattu. Valvonnan voi hoitaa esimerkiksi veneenomistajien yhteisvalvonnalla, vartijayrityksillä tai kameravalvonnalla. 
Mikäli veneesi jää kesäkautena vaille käyttöä pidemmäksi aikaa, kannattaa pyytää tuttua katsomaan veneen perään. Kun käyt omalla veneelläsi, tarkista, että myös naapurin vene näyttää olevan kunnossa.

Lukitse vene: Veneen lukitseminen hyvällä ketjulla ja lukolla pienentää varkauden riskiä, mutta valitettavasti nämä eivät aina riitä varkauden estämiseksi.

Hälyttimet ja jäljittimet: Markkinoilla on saatavilla käynnistyksenestojärjestelmiä, hälyttimiä ja jäljittämiä. Nämä voivat vaikeuttaa veneen varastamista tai varoittaa luonnottomista tai nopeista muutoksista veneessä. Jäljitin helpottaa poliisin työtä varastetun veneen, vesijetin tai perämoottorin löytämisessä.

Perämoottorin ja veneen merkitseminen: Veneen ja perämoottorin merkitseminen kannattaa, jotta poliisi, rannikkovartiosto ja tulli tunnistavat omaisuutesi. Merkintä voi olla kaiverrettu, näkymättömällä aineella maalattu tai sähköinen ja luettavissa RFID-skannerilla. 

www.alandia.fi